IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow напредна с над 160 пункта до ново рекордно ниво

Показателят отчита четвърта поредна седмица на растеж

23:32 | 16.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси записаха нови ръстове в последната сесия за седмицата, подкрепени от новата порция силни корпоративни отчети на компаниите и от сигналите за ускоряващото се възстановяване на икономиката, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 164,68 пункта, или с 0,48%, до ниво от 34 200,67 пункта. Така индексът подобрява представянето си от предишната сесия, когато за първи път премина границата от 34 000 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,36 на сто до 4185,47 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се изкачи с 0,10% до равнище от 14 052,34 пункта.

За цялата седмица и трите индекса прибавят по над процент към стойността си.

Акциите на банката Morgan Stanley поскъпнаха с 2,8%, след като кредиторът отчете приходи и печалба за първото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите.

щатски щатски

Банката отчете печалба от 4,1 млрд. долара, или 2,19 долара на акция, над два пъти повече от 1,7 млрд. долара за същия период на предходната година. Като се изключат разходите, свързани със сливанията, коригираната печалба е 2,22 долара на акция, докато очакванията на анализаторите бяха за 1,70 долара.

Цената на акциите на PNC Financial се повиши с над 2 на сто, след като банката надмина прогнозите за първото тримесечие.

Компаниите от сектора на полупроводниците отчитат спадове, като акциите на Nvidia, Intel и AMD поевтиняха съответно с 1,39%, 0,41 на сто и 1,04%. 

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от САЩ. По данни на Мичиганския университет потребителските настроения в САЩ се подобряват през април след поредния кръг от фискални стимули на Вашингтон и с ускоряването при растежа на работните места. Индексът на потребителските настроения на Мичиганския университет се повишава до 86,5 пункта от 84,9 пункта през март.

В същото време Кристофър Уолър от Федералния резерв на САЩ заяви, че икономиката е готова да се възстанови напълно, но все още няма причина централната банка да започне да затяга своята политика.

По отношение на коронавируса администрацията на президента Джо Байдън обяви, че ще отдели 1,7 милиарда долара за проследяване и проучване на силно инфекциозните варианти на коронавируса, които сега представляват основна заплаха за борбата на САЩ срещу пандемията. Средствата ще бъдат взети от плана за Covid облечения на стойност 1,9 трлн .долара, който беше одобрен през миналия месец, и ще бъдат използвани за подобряване на откриването, наблюдението и смекчаването на рисковете от "нови и потенциално опасни щамове", се казва в прессъобщението на Белия дом.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,596% и 2,286 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад в стойността от 0,16 на сто до 91,54 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,33% до 66,72 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете спад от 0,55% до 63,11 долара за барел.

При търговията с благородни метали златото поскъпна с 0,8% до 1780,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още