IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 160 пункта и за кратко постигна ръст за годината

Решението на Федералния резерв за инфлацията даде тласък и на S&P 500

23:57 | 27.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и широкият измерител S&P 500 отбелязаха ръст в четвъртък, след като Федералният резерв обяви нова рамка, която може да запази ниските лихви за по-дълго време, предава CNBC.

Dow, в който влизат 30 компании, прибави 160,35 пункта към стойността си и приключи сесията на равнище от 28 492,27 пункта. По-рано по време на търговията индексът излезе на зелена територия за 2020 г. S&P 500 напредна с 0,2% и достигна ниво от 3484,55 пункта, като за кратко премина прага от 3500 пункта за първи път. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи леко с 0,3% до ниво от 11 625,34 пункта.

Основните индекси отвъд океана получиха тласък в началото на сесията, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка официално се е съгласила на политика на „средна цел за инфлацията“. С други суми тя ще позволи инфлацията да надвишава "умерено“ целта от 2% за „известно време“.

Пауъл намекна също, че данните за безработицата може да останат по-ниски по-дълго време преди Фед да започне да обмисля повишаване на лихвите. Това доведе до спад на доходността по краткосрочните облигации и ръст на доходността по дългосрочните ценни книжа.

„Днес беше много значим ден. Пауъл заяви, че не искаме трудовият пазар да е силен само за банкерите от Wall Street и за хората, които се справят доста добре. Искаме той да е силен за хората, които се нуждаят най-много от това точно в този момент“, коментира Грегъри Фаранело от компанията AmeriVet Securities.

Книжата на банките отбелязаха ръст. Цената на акциите на Citigroup нарасна с 1,7%. JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo също прибавиха най-малко 1,9% към стойността си.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа скочи до 0,74%, а тази по 30-годишните облигации напредна до 1,501%.

Ръстовете при банките обаче бяха неутрализирани от спадовете в цената на акциите на големите технологични компании. Книжата на Facebook и Netflix поевтиняха съответно с 3,5% и 3,9%. Цената на акциите на Amazon, Alphabet и Apple намаля с над 0,9%. Microsoft не се вписа в негативната тенденция в технологичния сектор и книжата й поскъпнаха с близо 2,5%.

Индексът Cboe Volatility Index (VIX), който е смятан за най-добрия показател за страха на Wall Street, нарасна с 1,12 пункта до 24,39 пункта. Той достигна най-високото си ниво от 3 август насам.

Инвеститорите наблюдаваха последните данни за икономиката, за да преценят стабилността й. Министерството на труда съобщи, че броят на американците, които са подали заявление за помощи при безработица за първи път, е достигнал 1 млн. миналата седмица, като отговаря на очакванията. Това е втора поредна седмица, в която седмичните заявления надхвърлят 1 млн.

Същевременно данните за БВП през второто тримесечие бяха ревизирани до понижение от 31,7% спрямо обявените първоначално 32,5%. Макар че новият показател е малко по-добър, това все пак е най-големият спад за тримесечие в историята.

Перспективите за трайна политика на стимулиране може да помогнат на основните индекси да достигнат нови рекордни върхове, които вече бяха покорени от Nasdaq Composite и S&P 500 в сряда.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, остава непроменен спрямо предходната сесия на ниво от 93,01 пункта. Еврото поевтинява минимално до равнище от 1,182 долара, а паундът прибавя 0,02% до 1,32 долара. Спрямо йената щатските пари запазват равнището си от 106,55 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, тъй като мощен ураган в Мексиканския залив връхлетя сърцето на петролната индустрия в САЩ, като принуди петролни платформи и рафинерии да затворят. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка през октомври, които изтичат в петък, поевтиняха с 57 цента до 45,10 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 35 цента от стойността си до 43,04 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,4% след волатилна сесия до ниво от 1924,60 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още