IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа близо 130 пункта след сигнала на Фед за повишаване на лихвите

Цената на петрола сорт Брент премина прага от 90 долара за барел за първи път от 2014 г.

23:57 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Average се понижи във волатилна сесия, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка вижда пространство за повишаване на лихвите преди те да започнат да вредят на икономиката, предава CNBC.

Индексът на сините чипове отписа 129,64 пункта от стойността си и завърши деня на ниво от 34 168,09 пункта. Dow постигаше ръст от над 500 пункта по-рано по време на сесията, но не успя да го задържи след съобщението на Фед. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 0,2% до ниво от 4349,93 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite остана почти непроменен на ниво от 13 542,12 пункта, подкрепен от ръста при Microsoft след публикуването на отчета ѝ.

Основните щатски индекси отстъпиха от върховете си за деня, а доходността по държавните ценни книжа нарасна, след като Пауъл съобщи на пресконференция, че има „значително пространство“ за повишаване на лихвите преди те да навредят на трудовия пазар. Пауъл каза също, че цените може да продължат да растат, тъй като „рисковете от инфлация все още са големи“.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа нарасна до 1,876%, а тази по 30-годишните облигации се повиши до 2,176% след изказването на Пауъл, тъй като трейдърите го интерпретираха като сигнал, че централната банка може да е по-агресивна в затягането на паричната политика, въпреки че пазарите преживяват сътресения през януари.

Фед сигнализира в комюнике след януарското си заседание, че повишение с четвърт процентен пункт на бенчмарковата му краткосрочна лихва може да се случи още през март.

В отделно комюнике американската централна банка съобщи, че ще започне да намалява общия обем на притежаваните си активи след повишаването на лихвите, което е допълнително действие за затягане на политиката, което много трейдъри се надяваха централната банка да отложи.

Сряда беше третият пореден ден с волатилна сесия за пазарите, включително възстановяването на над 1000 пункта от Dow в понеделник.

И трите основни индекса са на отрицателна територия през януари. Nasdaq е на територията на корекцията със спад от 13% за месеца. S&P 500 започва годината с понижение от над 8% и е с близо 10% под връхната си точка.

В същото време инвеститорите са под влиянието на силния отчет на Microsoft и други корпоративни резултати. Книжата на Microsoft поскъпнаха с 2,9%, след като компанията обяви по-добри от очакваните приходи за тримесечието. Докладът подкрепи основните индекси и технологичния сектор по-рано по време на сесията преди съобщенията на Фед.

На обратния полюс цената на акциите на Boeing се понижи с 4,9%, след като самолетопроизводителят обяви положителен паричен поток за първи път от 2019 г., но отчете загуба от 3,5 млрд. долара преди данъци по програмата си за самолетите 787 Dreamliner.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,59% до 96,51 пункта. Еврото е надолу с 0,53% до 1,124 долара, а паундът се понижи с 0,3% до 1,346 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,7% до 114,67 йени за долар.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент преминаха прага от 90 долара за барел в сряда за първи път от 2014 г., прибавяйки се към силното възстяновяване на петрола след пандемичното дъно през април 2020 г. В следобедната сесия обаче Брент отстъпи леко и в крайна сметка се повиши с 2% до 89,96 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 2,04% до 87,35 долара за барел. По-рано през деня контрактът достигна връх от 87,95 долара за барел, най-високото ниво от октомври 2014 г.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,2% до 1829,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още