IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones най-слаб от година насам

Щатският фондов пазар е спънат от притесненията за гръцката криза

23:39 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Инвеститорите на Wall Street остават загрижени за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите на Wall Street остават загрижени за Гърция. Снимка: Ройтерс

Водещите американски индекси започнаха октомври със спадове, следвайки азиатските и европейските борси и разочаровани от неспособността на Гърция да достигне целите си за дефицита през 2011 година, което отново засили опасенията от фалит на страната, предаде Ройтерс.

Дори и данните на Institute for Supply Management за производствената активност в САЩ през септември не можаха да променят посоката. Индексът на института, който измерва настроенията на мениджърите в производствения сектор в страната, се е повишил до 51,6 пункта от 50,6 на сто през август. Очакванията бяха или индексът да остане без промяна, или да отбележи минимално покачване.

Dow Jones спадна с 2,36% до 10 665, най-ниската му стойност от септември 2010 г., водещ от срив от 8,6% на акциите на Bank of America Corp. Така Dow загуби 6% за септември, който е пети пореден месечен със загуба, и 12% за тримесечието, което е най-слабото от март 2009 г. насам.

S&P 500 падна с 2,85%, или 23,63 пункта, до 1107,52, воден от спадове в енергийния и финансовия сектор. По време на сесията индексът спадна и до 1101,90, най-ниското му ниво от 9-и август.

Технологичният индекс Nasdaq се сви с 3,29%  (65 пункта) до 2350, след като през деня те достигнаха пика си от 2430.
Голям спад отчетоха акциите на AMR. Анализаторите дискутираха възможността на компанията – майка на American Airlines – третата по големина авиокомпания в САЩ, да подаде молба за защита от кредитори. Акциите се сринаха с 32%.

Търсени бяха акциите на Yahoo. Основателят на китайския онлайн търговец Alibaba заяви в петък интереса си към щатския концерн. В понеделник пък Yahoo заяви, че ще работи заедно с американския канал ABC News за производството на новини. Акциите на Yahoo поскъпнаха с 2,8%.

Добра беше сесията за медицинската компания Pharmaceutical Product Development, чиито акции поскъпнаха с над 25%, след като фирмите-акционери Carlyle и Hellman & Friedman обявиха, че искат да продадат компанията за 3,9 млрд. долара. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още