IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри 560 пункта и отстъпи от рекордния си връх

Nasdaq е надолу с 3,5%, което е най-големият спад от 28 октомври

23:56 | 25.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха рязък спад в четвъртък, след като силният ръст на доходността по облигациите разтревожи инвеститорите, които побързаха да се отърват от рискови активи, особено от акции на големи технологични компании, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 559,85 пункта от стойността си и завърши деня на ниво от 31 402,01 пункта, отстъпвайки от рекордния си връх. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 2,5% до равнище от 3829,34 пункта в най-лошия си ден от 27 януари. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 3,5% до ниво от 3 119,43 пункта, като отбеляза най-голямата си разпродажба от 28 октомври. Книжата на Alphabet, Facebook, Apple и Microsoft поевтиняха с над 3%, а цената на акциите на Tesla намаля с 8,1%.

Основните индекси отвъд Океана регистрираха бърз спад, след като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши с около 0,2% и надмина 1,6%. По-късно доходността се върна на ниво от около 1,499%, което е най-високото от февруари 2020 г. В същото време тази по 30-годишните облигации достигна 2,278%.

„Днес всички погледи са насочени към доходността“, казва Райън Детрик, главен пазарен стратег в компанията LPL Financial. „Имаше рязък ръст в доходността по 10-годишните облигации и това разстрои фондовия пазар. Може ли да има по-висока инфлация, отколкото повечето хора мислят? Макар че Фед не е разтревожен, пазарът може би е“, допълва той.

Скокът поставя доходността по облигациите над дивидентната доходност в S&P 500, което означава, че акциите, смятани за по-рискови активи, са изгубили бонуса си спрямо облигациите. Това може да ускори освобождаването от акции, тъй като те стават по-непривлекателни.

Повишаването на доходността нанася особено тежък удар на технологичния сектор, тъй като компаниите разчитат на лесно кредитиране за по-висок растеж. Технологичният показател Nasdaq е отбелязал спад от 5,4% от началото на седмицата и е напът да запише втора поредна седмична загуба. Секторът на потребителските стоки от неосновна необходимост и информационните технологии са най-губещите сред 11-те в S&P 500 със спад от съответно 5,4% и 4,5%.

Инвеститорите се насочват към области на пазара, които биха се възползвали най-много от повторно отваряне на икономиката. Енергетиката прибави 6,8% към стойността си само тази седмица, превръщайки се в най-големия печеливш. Секторите на индустрията и на финансите са единствените два сектора на зелена територия от началото на седмицата.

Доходността продължи да нараства, въпреки че гуверньорът на Фед Джером Пауъл подчерта ангажимента на централната банка за смекчената парична политика и омаловажи риска от инфлация, като заяви, че може да са необходими три години или повече за постигането на целите на Фед.

Инвеститорите пренебрегнаха по-добрите от очакванията данни за икономиката в четвъртък. Заявленията за помощи при безработица, подадени за първи път, са възлезли на 730 хил. за седмицата до 20 февруари спрямо очакваните 845 хил. от икономисти, анкетирани от Dow Jones. В същото време поръчките на трайни стоки са нараснали с 3,4% през януари спрямо очаквания ръст от 1%.

Книжата на GameStop продължиха да растат, като прибавиха 18,6% във волатилна търговията, след като удвоиха стойността си в предходната сесия след съобщението за отстраняване на главния изпълнителен директор.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, е нагоре с 0,06% до ниво от 90,23 пункта. Еврото също поскъпна с 0,06% до 1,217 долара, а паундът понижи стойността си с 0,91% до 1,401 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,34% до 106,22 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола достигна 13-месечен връх по-рано през деня, който обаче не успя да задържи. Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за април се понижиха с 0,24% до 66,88 долара за барел, след като по-рано по време на сесията се търгуваха на ниво от 67,70 долара за барел, най-високото от януари 2020 г. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 0,49% до 63,53 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 1,3% до 1775,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Вчера имаше намеса на пазарите която спаси NYSE от армагедон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още