IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива близо 190 пункта в началото на сесията*

S&P 500 се намира на около 1,5% от абсолютния си връх, достигнат по-рано този месец, но остава там последните две седмици

17:51 | 03.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси започнаха борсовата сесия в четвъртък с понижения на фона на засилената спекулативна търговска активност и въпреки по-добрите от очакваното данни за пазара на труда, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се разделя с почти 190 пункта (0,5%). От своя страна широкият измерител S&P 500 потъва с 0,7%, а по-осезаем е спадът при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който се понижи с 1,2%.

S&P 500 се намира на около 1,5% от абсолютния си връх, достигнат по-рано този месец, но остава там последните две седмици. Показателят е нагоре с 11% от началото на годината.

В четвъртък акциите на компаниите, които очакват отварянето на икономиката, поевтиняват. Книжата на Marriott, Carnival и Gap са на червено.

В същото време тези на General Motors поскъпват с 4,8%, след като компанията заяви, че очаква резултатите за първата половина на годината да бъдат „значително по-добри“ от предходната прогноза.

Основна част от активността на пазара е фокусирана върху т. нар. мемеакции и веригата кина AMC Entertainment. Книжата на компанията поевтиняват с над 13%, след като през предходната сесия на практика удвоиха стойността си. AMC обяви по-рано, че може да предлага и продава до 11,55 млн. от своите обикновени акции клас А.

Акциите на Bed Bath & Beyond поевтиняват с над 22%, докато тези на BlackBerry прибавят над 20%.

По-рано днес стана ясно, че ръстът на новите работни места в частния сектор се е ускорил до най-бързия темп от близо година, като компаниите са наели почти 1 млн. служители, показват данни, публикувани в четвъртък.

Общо за месеца са назначени 987 хил. души – значително увеличение спрямо отчетените 654 хил. през април. Това е и най-голямото покачване от юни 2020 г.

В същото време данните за безработицата се оказаха малко над очакванията. Молбите за помощ при безработица, подадени за първи път, през седмицата до 29 май са общо 385 хил.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се увеличава до съответно 1,615% и 2,293%.

Доларовият индекс от своя страна също се покачва до 90,41%.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава леко, с по 0,1% и при двата водещи сорта. Международният бенчмарк Брент достига цена от 71,31 долара за барел, а американският сорт WTI е на равнище от 68,75 долара за барел.

Златото поевтинява с над 2% до 1868 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още