IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow достигна нов рекорден връх в понеделник

С днешното представяне ръстът на индекса от началото на годината е почти 18%

23:50 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average достигна нов рекорден връх в понеделник на фона на добри корпоративни отчети и икономическите данни, както и благодарение на ново разведряване на търговския фронт, съобщава CNBC.

Бенчмаркът отбеляза ръст от 114,75 пункта (0,4%) до ниво от 27 462,11 пункта – първият му рекорден резултат от средата на юли насам. За ръста допринесе представянето на Chevron, чиито акции поскъпнаха с 4,6%. Книжата на Boeing и Caterpillar също поскъпнаха с над 1%.

Акциите на Apple засега са най-добре представящите се от предишния рекорд на индекса насам, поскъпвайки с над 25%. През това време книжата на Intel, J.P. Morgan Chase и United Technologies също прибавиха по най-малко 10% към стойността си.

В понеделник рекордни ръстове имаше и при другите два основни измерителя в САЩ. Широкият показател S&P 500 също прибави близо 0,4% до 3078,27 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq се придвижи на положителна територия с 0,56% до 8433,20 пункта.

С представянето от понеделник ръстът на Dow от началото на годината е почти 18%. Засега това е най-голямото годишно увеличение на измерителя от 2017 г., когато отчете увеличение от 28,2%. S&P 500 на свой ред отчита скок от над 22% за 2019 г. и е напът да отчете най-голямото си годишно увеличение от 2013 г., когато прибави близо 30%. За годината Nasdaq нараства с над 27%.

Американският президент Доналд Тръмп също коментира представянето на фондовата борса в понеделник. „Фондовият пазар достигна рекорден ръст. Харчете парите си разумно“, написа той в туит.

„Ралито на пазара се разширява, което означава, че не е ограничено до технологичния сектор и по всяка вероятност ще се придвижим още малко по-нагоре“, посочва Питър Кардильо, главен пазарен икономист на Spartan Capital Securities. „То се основава на много ентусиазъм, който продължава да се натрупва на търговския фронт“, допълни той.

Надеждите за постигане на напредък в търговските преговори между двете най-големи световни икономики САЩ и Китай получиха нов тласък в неделя, когато американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че много скоро ще бъдат предоставени лицензи на американски фирми за продажби към китайския телекомуникационен гигант Huawei. Той е част от черния списък на Вашингтон за компании, които застрашават националната сигурност на САЩ.

В изказването си Рос също така предостави повече яснота за частичното споразумение, което се очаква да бъде подписано по-късно тази година от американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

Министърът заяви още, че може да не се стигне до налагане на мита върху автомобилния внос от Европа и Азия, след като са били проведени положителни дискусии.

Рекордното представяне от понеделник следва поредното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв тази година. Централната банка на САЩ също така отправи сигнал, че няма намерение да увеличава лихвите в обозримо бъдеще.

Силните данни за пазара на труда в САЩ също дадоха тласък на апетита за акции. американската икономика е прибавила нови 128 000 работни места през октомври, съобщиха от министерството на труда в петък.

В същото време корпоративните отчети за третото тримесечие до голяма степен се представят по-добре от очакваното. Близо 75% от компаниите в индекса S&P 500, които са представили отчети, изненадват анализаторите с по-добри данни, показват изчисленията на FactSet.

Компанията за спортни стоки Under Armour представи отчета си в понеделник, който отговори на очакванията на анализаторите. Въпреки това акциите на производителя поевтиняха с над 18%, след като той намали прогнозите си за печалба за 2019 г.

На стоковите пазари цената на петрола също се придвижи на положителна територия. Американският лек суров петрол WTI увеличава стойността си с 0,66% до 56,57 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,71% до 62,13 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,07% до 1512,40 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността върху 10-годишните и 30-годишните облигации се увеличава до съответно 1,779% и 2,266%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, прибавя 0,3% до 97,54 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още