IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп и изкуството на преговорите

Бъркотията в дипломатическите преговори е факт, но само американският президент ли е виновен

10:26 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп е може би най-лошият президент на САЩ в съвременната история, поне що се отнася в умението да постига споразумения, пише "Вашингтон пост" по повод започналите в началото на май дипломатически преговори, които биха донесли на неговата администрация двоен успех.

Сега той събира отломките от преговорите за Иран, а процесът със Северна Корея е замрял. Той е в силно обтегнати отношения с ключови съюзници на САЩ и повишава риска от военни конфликти в Близкия изток и Азия. От вероятен кандидат за Нобелова награда той се превърна в главнокомандващ на хаоса, констатира вестникът, цитиран от БТА.  

Според изданието бъркотията се дължи донякъде на съветника по националната сигурност Джон Болтън и на държавния секретар Майк Помпейо, които предпочитат откритата конфронтация с противниците на САЩ вместо нюансираните подходи, предадени на Тръмп от неговите предшественици. 

Когато пое поста, Тръмп установи кои са двете най-сериозни предизвикателства от чужбина. В единствената им среща президентът Барак Обама предупреди приемника си, че Северна Корея и нейната разрастваща се ядрена програма вече не могат да бъдат пренебрегвани. Беше очевидно също, че политиката на Обама да възпре засилването на хегемонията на Иран в Близкия изток не успя, припомня вашингтонският вестник. Той отбелязва, че въпреки спазването на буквата на ядреното споразумение от 2015 г., Техеран е удвоил агресията си в Сирия, Йемен и другаде, а също се е възползвал от вратички в сделката, за да разработва ракети с голям обсег. 

Подобно на практически всички дипломатически инициативи, преговорите за Иран и Северна Корея не обещават категорична победа. Регионалните аспирации на Иран и пукнатините в ядрената сделка няма да бъдат оправени с един удар, а експертите по Пхенян почти единодушно предричат, че Ким Чен Ун едва ли ще се откаже в близко бъдеще от ядрения си арсенал. Предизвикателството пред Тръмп беше да извлече максимално възможното от преговорите и да го запази, при което в резултат щеше да има частични, но значими победи на два фронта - по-твърда позиция на Запада срещу Иран и заздравяване на трансатлантическото сътрудничество и вероятно дълготрайно замразяване на ядрените програми на Северна Корея, смята "Вашингтон пост".

Но вместо това Тръмп провали и двата преговорни процеса, а начинът, по който го направи, е забележителен. Според вестника той изобщо не е смятал да се консултира с европейците за оправянето на несъвършенствата в сделката с Иран, а единствената му цел е била да спази предизборното си обещание, тоест да се отрече от наследството на Обама във външната политика. По същия начин Тръмп изобщо не е вземал на сериозно реалностите, че Ким се стреми не към бърза сделка, а към сложен многостепенен процес, в който денуклеаризацията е далечна крайна точка, пише "Вашингтон пост" и заключава, че в новата история на САЩ Тръмп е може би президентът с най-малко качества като преговарящ. 

По същата тема "Ню Йорк таймс" цитира експерти, които предупреждават, че ядреното разоръжаване на Северна Корея би отнело поне петнадесет години. "Уолстрийт джърнал" констатира, че ако не друго, политиката на Тръмп към Северна Корея е изменчива до съвършенство. Изданието припомня, че месеците наред говорене за "максимален натиск" и че "всички варианти са на масата" накараха външнополитическите експерти да разсъждават за вероятностите от неминуема ядрена война. После Тръмп обяви, че ще има среща на върха с Ким Чен Ун и елитът смени плочата, като обяви тържествено, че нехайният миролюбив президент ще се откаже от арсенала си, след което Тръмп отмени срещата. Това беше аматьорски ход, извъртане на дилетант, пише деловото издание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още