IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде се събори доминото на световните финансови пазари

Вижте кои активи вече пострадаха и на кои това тепърва им предстои, според MarketWatch

17:43 | 23.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Докъде се събори доминото на световните финансови пазари

Навсякъде по света финансовите пазари падат като домино, един по един. САЩ и другите развити страни продължават борбата с финансовата криза. Но новите предизвикателства пред тях оказват влияние върху най-различни сектори в икономиката и множество класове активи по целия свят. MarketWatch хвърля поглед върху тези активи, които вече паднаха като домино, но и на онези, на които тепърва им предстои това.

Домино номер 1: Apple. Цените на акциите на Apple достигнаха рекордните 700 долара на акция през септември 2012 г., за да паднат до 390 долара на акция през април 2013 г. Напоследък цените им се движат колебливо нагоре, но все още са на "меча" територия, като регистрират спад с 35% от септември 2012 г. насам. На Apple се гледа като на водач в технологичния сектор и виден играч в индекса S&P 500, но те са първото домино, което падна.

Домино номер 2: Златото. Дълго време цената на златото се покачваше. Но до октомври 2012 г. На златото се дават най-различни определения - „реликва“, „истински“ пари и „убежище“ срещу валутните колебания и покачващата се инфлация. „Златото си е злато“ и „златният стандарт“ са словосъчетания от речника ни, които показват историческото място, което ценният метал заема като основен измерител на стойността.

Наскоро обаче благородният метал не блести чак толкова силно. С връх от 1800 долара през октомври 2012 г. цената на златото спадна до 1362 през април 2013 г., като бележи спад с 24% само за шест месеца. За пръв път на златото вече не се гледа като на „убежище“.

Домино номер 3: Американските държавни ценни книжа. Отново инвестиция без риск, но те сега са доста колебливи и могат да се окажат третото домино, което ще падне, а това е тревожна новина за сектора на недвижимите имоти, печалбите на компаниите, лихвените плащания по държавния дълг и цените на акциите в САЩ. Падането на това домино ще повлече след себе си голям спектър от финансови активи навсякъде по света.

Домино номер 4: Недвижимите имоти. Секторът на недвижимите имоти изглежда беше единствената светлинка в тунела на посредственото възстановяване на икономиката, но сега по всичко личи, че с изкачването на своя връх в скоро време ще скочи от там. Цените на акциите на компаниите в сектора, обединени под индекса Real Estate iShares в Dow Jones, паднаха с 9,3% между 21 май и 7 юни.

Това обаче е особено важен сектор с основен фокус и върху програмата на Федералния резерв за изкупуване на ценните книжа, обезпечени с ипотеки. Евентуален провал тук ще подкопае доверието на инвеститорите относно възможностите на Федералния резерв.

Домино номер 5. Индексът Nikkei. Само между 22 май и 7 юни японският индекс Nikkei 225 Stock Average потъна с повече от 14%. Централната банка на Япония си постави за цел да постигне инфлация в размер на 2% всяка година в продължение на 10 години.

Йената се обезцени, а цените на акциите се увеличиха, защото японските износители продаваха продукцията си на по-ниски цени на чуждите пазари. Днес обаче изглежда, че цъфтежът на Абеикономиката спря заради колебливата доходност по японските държавни ценни книжа. Съотношението дълг към БВП на Япония наближава 200%, което по този показател я поставя редом до Гърция и Ирландия.

Докато икономиките на Гърция и Ирландия са малка капка в океана на световната икономика, то Япония е вторият най-голям пазар на ценни книжа, третата по-големина икономика в света и четвъртият най-голям търговски партньор на САЩ. Когато, или ако, това домино падне, колебанията в цените на акциите няма да могат да се измерят дори по скалата на Рихтер.

Домино номер 6: Американският фондов пазар. След рязкото си покачване през месец май индексът S&P 500 изгуби много от стойността си. Това е така, защото напоследък пазарът не може да различи кои от сигналите, които Бернанке излъчва, са добри и кои лоши. Това показва силната зависимост на пазарите от Федералния резерв.

По всичко личи, че икономическият климат ще се промени, когато Бернанке сподели идеята си за намаляване на стимулите. Това ще се случи на следващата среща на Комисията за открития паричен пазар на САЩ. Тя е насрочена за 18 и 19 юни. Разтревоженото общество я чака със затаен дъх, за да чуе намеренията на Фед за новата програма за количествени улеснения.

Президентът Бен Бернанке няма да присъства на Годишната среща на Фед в Джаксънс Хоул в Канзас сити през август поради „личен ангажимент“. Това ще бъде първата среща на централните банкери от 25 години насам, която президент на Фед пропуска. Това е все едно Дядо Коледа да пропусне Коледа. Чуват се слухове, че Бернанке прави това, за да проправи пътя на новия си заместник.

Сега само едно е сигурно - домина падат по целия свят, но не без подкрепата и на централните банки. Можем да гадаем колко време ще е нужно, за да падне домино номер 6. Но при всички положения несигурността пред икономиката остава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още