IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 20% от чековете на Байдън може да се похарчат за криптовалути и акции

От рисковия профил на инвеститора зависи за какво ще използва тези 1400 долара, посочи Симеон Керанов, портфейлен мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“

15:25 | 17.03.21 г.
До 20% от чековете на Байдън може да се похарчат за криптовалути и акции

Тази седмица се очаква в банковите сметки на повечето бедни американци да влязат по 1400 долара от новия пакет стимули в САЩ на стойност 1,9 трилиона долара. Прогнозирам, че между 10% и 20% от тях ще се насочат към финансовите пазари. Това заяви Симеон Керанов, портфейлен мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„При предишните чекове, може би в началото, статистиката показва, че около 5% са отивали към финансовите пазари, а към есента се увеличават на около 8%“, поясни той.

Керанов цитира проучване между служителите на Deutsche Bank, в което 37% от анкетираните осведомяват, че ще насочат новия чек от правителството към финансовите пазари. Според данни от анкета на Bloomberg около 10% от реципиентите посочват същия отговор.

Експертът уточни, че от тези 10%, около 7% са за акции, а 3% за криптовалути. Около 34% са посочили, че ще спестят тези пари, а друга част – че ще ги използват за погасяване на дълг и за стоки от първа необходимост.

„Факт е, че някои от активите за акции отиват към биткойн, но това е нормално и зависи от рисковия профил на инвеститора. Не бих казал обаче, че двете са конкуренти“, отбеляза Керанов.

Той коментира също, че още след новината от януари месец, че Сенатът ще бъде под контрола на демократите, пазарите започват да калкулират, че част от новия пакет стимули на Джо Байдън ще се насочи към финансовите пазари.

„Ноември, когато Байдън спечели изборите - демократите спечелиха Камарата. През януари Сенанът стана 50/50. Но при това положение решенията се взимат от вицепрезидента. Така че стана ясно, че демократите притежават вече и Сената, а по този начин Байдън може да прокара политиките и законите си много по-лесно“, е мнението на Симеон Керанов.

По думите му паричните стимули са фактор при финансовите пазари, но инвеститорите са съсредоточени върху различни неща. „По-големите пари на тези пазари зависят от пенсионни фондове, от застрахователни дружества и т.н. И всъщност от тях ще зависи как ще се движат паричните потоци от тук нататък“, смята портфейлният мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“.

Според Керанов трите най-важни неща до края на годината ще са: каква ще е инфлацията, ще бъдат ли затегнати централните политики и ще има ли усложнение с пандемията.

„Инфлацията се смята за риск, защото е свързана с доходността на облигациите. Когато доходността на облигациите расте, всъщност по някое време те могат да станат конкуренция на акциите“, напомни експертът.

Керанов очаква, че предстоят корекции на финансовите пазари, които опредили като „част от играта“.

Има ли надценени акции на американски компании? Как се отразява пандемията и ваксините на фармацевтичните компании?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още