IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън може да се възползва от момента и да прокара екоамбициите си

Демократите могат да въведат стандарти за чиста енергия, за което не се нуждаят от одобрението на републиканците

10:42 | 27.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Белия дом може да се възползва от момента - широка подкрепа за мерки за опазване на климата, и да прокара амбицията си за производство на 80% от енергията от нисковъглеродни източници до 2030 година, пише Ройтерс.

Става въпрос за внедряване на соларни и вятърни централи, заедно с ядрена енергия, коментират източници на агенцията.

Подобна цел ще е от ключово значение за идеята на президента Джо Байдън за нулеви въглеродни емисии от енергийната мрежа до 2035 година. Вероятно това може да стане и без одобрението на републиканците чрез бюджетни хватки и въвеждане на т.нар. "стандарти за чиста енергия", чрез които да се декарбонизира сектора, коментира още Ройтерс.

Въвеждането на тези стандарти изисква обикновено мнозинство като част от актуализация на бюджета. В момента разпределението на силите в Сената е абсолютно по равно, но демократите имат контрол заради ролята на вицепрезидента Камала Харис.

Има много начини да бъдат постигнати екологичните цели, смятат съветници на американския президент. Неговата основна идея за мерки за опазване на околната среда е отказа от въглища и природния газ през следващото десетилетие.

Към момента енергийната мрежа на САЩ е намалила емисиите с 40% спрямо нивата от 2005 година. Според анализаторите намаление с 80% до 2030 година е напълно постижимо със съществуващите технологии и без големи разходи. Причината е, че разходите за изграждане на зелените централи намаляха съществено през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още