IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Гартман: В САЩ няма бедни

Инвеститорът се включи в дебата за повишаването на минималната работна заплата в Щатите

14:51 | 06.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Денис Гартман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Денис Гартман. Снимка: Ройтерс

Зорко следените данни за трудовия пазар в САЩ, които излизат всеки петък, могат да разгорещят още дебата за неравенството в доходите в страната. С това се увеличават и призивите за повишаване на минималната работна заплата (МРЗ).

Влиятелният инвеститор Денис Гартман също се включи в дебата за ниските работни заплати, споделяйки пред CNBC, че „много малко хора живеят в бедност в САЩ“ и че повишаването на сегашния размер на МРЗ „ще бъде много лошо решение“.

Стотици нископлатени служители в сектора на услугите няма да се съгласят все пак, след като мнозина излязоха на протест вчера с искане за заплащане, което да покрива екзистенц-минимума.

Стачкуващите бяха поведени от работещите във веригите за бързо хранене в 100 града в САЩ, след като трудовите синдикати поискаха увеличение на минималното почасово заплащане от 7,25 долара на час (което се равнява на годишна заплата от 15 хил. долара) до 15 долара на час.

Президентът Барак Обама нарече дебата „предизвикателството на нашето съвремие“ и подкрепи инициативата на Сената за повишаване на минималното заплащане до 10,05 долара на час.

Редакторът на „Gartman Letter“ (ежедневен коментар на световните капиталови пазари) се противопостави на аргументите.

„Мисля, че ще е много лошо решение, ако повишим минималната заплата. Накрая всичко, до което ще доведе това, е, че много чернокожи ще останат без работа. Но точно това ще се случи, това е, което ще направим, а ние правим погрешното. Да, разликата между средната класа и т.нар. един процент се увеличава. Ами най-бедните?“

Гартман казва, че благодарение на пътуванията му из САЩ е видял коренно различна картинка относно икономическото възстановяване на страната.

„Всички хотели са пълни, всички таксита са заети, магазините също. В днешно време не можеш да си намериш свободно място в самолета. Бедни? Не мисля така“, спори Гартман. „Разбирам, че заради инфлацията, която имаме през последните няколко години, минималната заплата трябва да бъде увеличена, но в действителност много ли са хората, които живеят и издържат семейството си с една минимална заплата? Не, предимно гимназистите стъпват на първото стъпало на стълбицата на заетостта.“

Коментарите му идват часове преди данните за пазара на труда в САЩ. За ноември икономистите очакват още 180 хил. нови работни места – по-малко от октомврийските 204 хил. Очакванията за безработицата са тя да спадне минимално от 7,3 на сто до 7,2%.

„Мисля, че днес ще имаме много добра цифра. Мисля, че тя може да е малко по-голяма от 205 хил.“, прогнозира Гартман.

Подобни прогнози могат да окажат влияние на пазарите. По-големият брой нови работни места може да приближи момента, в който Федералният резерв на САЩ ще намали програмата си за количествени улеснения.

„Работата е там, че Фед ще гледа числата на срещата на 17-18 декември. Освен ако те не са над 225 хил. или 230 хил., те ще продължат със сегашните стимули“, споделя инвеститорът.

„Няма причина Фед да променя курса на политиката си особено сега, когато предстоят последните срещи на Бен Бернанке преди той да предаде щафетата на Джанет Йелън“, коментира Гартман вероятността Фед да намали обема на паричните стимули преди Йелън да встъпи в длъжност през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
lyusien
преди 10 години
От началото на следващата година ФЕД ще започне да намалява стимулите а от средата на 2014 вероятно ще започне да повишава лихвите Американската икономика се движи към добрата си кондиция 2-4 -6 Два процента инфлация 4 % ръст и 6 % безработица и към средата на годината ще се появят първите признаци на нарастваща инфлация Бъдете сигурни че следва незабавна реакция на ФЕД и повишаване на лихвите Дадох ли ви достатъчно добра представа за бъдещето ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още