IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите искат импийчмънт на Тръмп, ако не подаде веднага оставка

Те се готвят за действия, но не е сигурно дали ще имат достатъчно време и нужната подкрепа

10:34 | 09.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нанси Пелоси. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Нанси Пелоси. Снимка: Bloomberg L.P.

Демократите от Камарата на представителите се готвят да започнат процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, ако той сам не подаде незабавно оставка. Това заяви председателят на Камарата Нанси Пелоси от Демократическата партия, цитирана от Bloomberg.

Държавният глава се намира под натиск от представители и на двете основни партии в САЩ заради подстрекателството си към неподчинение и обвиненията във фалшифициране на изборните резултати, довели до щурма срещу Капитолия в сряда.

В петък Пелоси заяви, че демократите „ще запазят всяка възможност“ да принудят Тръмп да напусне поста си. Това ще стане или чрез 25-та поправка (прилага се, когато президентът не може да изпълнява функциите си, най-вече по болест, и за това трябва да свидетелства вицепрезидентът и други приближени – бел. ред.), или чрез импийчмънт. Тя посочи още, че е инструктирала Комисията по правилата за прилагане на законодателството да е готова да пристъпи към действие, но не каза, че ще има конкретни гласувания.

„С голямо уважение нашите обсъждания ще продължат“, каза тя в изявление. Ако демократите изпълнят заканата си, Тръмп ще стане първият американски президент обект на импийчмънт два пъти.

Текстът на предложеното решение за отстраняване на Тръмп съдържа един-единствен член, обвиняващ държавния глава в „подбуждане на бунт“, в който се казва, че той е извършил тежки престъпления, като „умишлено подстрекаване към насилие срещу правителството на Съединените щати“.

Междувременно по-рано през деня избраният за следващ президент Джо Байдън заяви, че демократите няма смисъл да се занимават с импийчмънт, тъй като поемането на поста на 20 януари ще е най-бързият начин Тръмп да бъде премахнат от поста.

„Ако беше преди шест месеца, трябваше да правим всичко по силите си, за да го махнем от поста“, каза Байдън. „Но сега съм фокусиран върху това ние да поемем контрола като президент и вицепрезидент на 20-и“, посочи той.

Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър са говорили отделно по телефона с Байдън. В изявлението на екипа на бъдещия президент не се споменава за обсъждания на действия срещу Тръмп.

Опитът за импийчмънт на Тръмп би бил надпревара с времето, както и с разделенията в Републиканската партия за това как да бъдат сдържани действията му през последните му дни на поста. Камарата на представителите ще има само дни да действа, преди Байдън да встъпи в длъжност, като не е сигурно и дали Сенатът ще успее да предприеме действия в рамките на седмица. Също така отстраняването на Тръмп ще изисква подкрепата и на значителен брой сенатори от Републиканската партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Много е лесно и смешно от този край на света, където се намираме, да "бистрим" световната политика, еле те па на САЩ. Между другото, видяхте вече, че в трите най-големи социални мрежи българите дават над 60 до 80% недоверие за управлението на демократите. Дамите те са МНОГО СМЕШНИ в напъна си да дойдат на власт ЧАС по-скоро. ЩЕ ИМ гледаме сеира. Помнете ми думата. Пак ще пиша след време по въпроса. За демократите, които са най-големите агресори и варвари, беше напълно нормално ставащото на Майдана, нападането в Минск на протестиращи и т.н. Нас не ни отразяват. Тлъстия пожарникар, полегнал напреко с пищов и кълчета злато им е ТАМАН като за нас. Но при тях не може. Ако те го правят и стимулират събаряне на паметници на велики създатели на САЩ и да коленичат пред ***, това е в ТЯХНОТО нормално. ГАМЕНИ са те, войнолюбци ( далеч от границите на ФАЩ) и с неподплатени претенции. Дано Бай-Дън да помни за какво е избран. Иначе ще го забравят съвсем. Всъщност той не им трябва. Пояснение - не съм в защита на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
И като се събудите ти, китеника и Мазньо Дудучето дето ги сънувате тия фантазии - краката ви отвити и пръстите в контакта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Тръмп трябва да обяви военно положение, да отстрани конгреса, да обяви резултатите от изборите за невалидни и те да бъдат повторени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
незнам дали ще имате време... то останаха две седмици, но усещам че после някой ще ходи в затвора... прекали много, рядко тъъъпо парче беше дони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още