IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите и Белия дом още не могат да се разберат за нов пакет коронавирусна помощ

След телефонен разговор с министъра на финансите председателят на Камарата заяви, че налице продължават да са „сериозни различия“

10:17 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нанси Пелоси. <em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Нанси Пелоси. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси заяви след телефонен разговор с министъра на финансите Стивън Манучин, че все още стават „сериозни различия“ между демократите и Белия дом за новата програма за коронавирусна помощ.

„За съжаление този телефонен разговор даде да се разбере, че демократите и Белия дом продължават да имат сериозни различия в разбирането на мащаба на ситуацията, пред която американските работещи семейства са изправени“, заяви тя в изявление, цитирано от Ройтерс.

От началото на август не са водени нови преговори за следващия кръг коронавирусна помощ. Тогава диалогът пропадна, тъй като демократите в Конгреса и републиканската администрация на президента Доналд Тръмп не можаха да затворят пропастта от 1 трлн. долара между предложенията си за помощи за малкия бизнес, щатските и местни власти, училищата и здравната система.

„В нашия разговор аз отново изразих надежда, че републиканците ще дойдат на масата за преговори и ще работят с демократите“, каза Пелоси.

В средата на май демократите от Камарата одобриха пети пореден законопроект за коронавирусна помощ за тази година, с което предоставените от държавата средства достигнаха 3 трлн. долара. Няколко месеца по-късно лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл предложи отпускането на още 1 трлн. долара, което обаче все още не е гласувано.

В понеделник Манучин заяви, че се надявам Маконъл да представи нов проект а отпускане на средства следващата седмица. Някои републиканци са против даването на нови средства заради опасения за нарастващия бюджетен дефицит, който се очаква да достигне 4 трлн. долара тази година.

Началникът на кабинета на Белия дом Марк Мийдоус заяви по-рано в петък, че Доналд Тръмп е готов да подпише нов закон за 1,3 трлн. долара помощи – над първоначално предложените 1 трлн. долара.

Пелоси от своя страна е свила първоначалното предложение на демократите за 3 трлн. долара до 2,2 трлн. долара,  но настоява средства да бъдат отпуснати и за щатските и местни власти, за училищата, както и за тестове за коронавирус и проследяване на заразените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още