IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията е не по-малък убиец на растежа от коронавируса

Тя трябва да бъде победена наред с пандемията, за да се гарантира икономическият просперитет

13:06 | 29.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сривът в цените на горивата подканва дефлацията. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сривът в цените на горивата подканва дефлацията. Снимка: Bloomberg

Карантината вследствие на коронавируса нанесе жесток удар на американската икономика, като бяха унищожени около 30 милиона работни места и загубени трилиони долари във вид на продукция и състояние. Опустошението се допълва от икономическа болест, която остава незабелязана: една от най-тежките дефлации в съвременната история. За разлика от коронавируса, тя не показва признаци на отслабване, пише за Financial Times Стивън Мор, член на щаба за икономическо възстановяване на Тръмп.

Цените се сриват. През март измерителят на разходите за лично потребление (PCE) спадна със 7,5 на сто годишно, докато индексът на потребителските цени през април се понижи с най-много от декември 2008 г. насам По-притеснителна е тенденцията в цените на суровините, най-добрият показател за инфлацията. Сега виждаме низходяща спирала на цените. Знаем, че цените на петрола се сгромолясаха тази година, което отразява бързия спад в глобалното търсене, но недостигът на глобална доларова ликвидност увеличава проблемите в този сектор. Почти при всички суровини се забелязва спад. Водещият индекс на цените на суровините, CRB, намалява с една трета от януари.

Или погледнете доходността на американските държавни ценни книжа (включително тези, индексирани с инфлацията). Луис Уудхил, старши сътрудник в организацията Committee to Unleash Prosperity, отбелязва, че „целевият процент за инфлацията (според PCE) на Федералния резерв на САЩ е 2 процента, докато пазарът залага на ръст на PCE от 1,1 процента за следващите 30 години!”.  Аз и Уудхил предупреждаваме за щетите от спадащите цени от много месеци, посочва Мор. Тази дефлационна реторика може да изглежда изненадваща, след като Конгресът добави 3 трлн. долара към държавния дълг, а Фед наля поне 2,1 трлн. в икономиката. Централната банка също така намали лихвите близо до нулата. Тези действия обикновено са свързани с покачване, а не със спадане на цените.

И така, как достигаме до обратния извод? Когато светът бъде засегнат от катастрофично събитие, един от ефектите винаги е паническо бягство към сигурния долар. Американците трупат долари, нервните инвеститори се къпят в кеш, а чужденците купуват най-безопасните инвестиции, които могат да намерят: държавните облигации на САЩ.

Дефлацията, както открихме по време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век, когато бързото намаляване на цените постави икономиката на колене, е убиец на просперитета. Работниците са смазани, защото реалните разходи за труд нарастват, което свива наемането и увеличава безработицата. Въпреки това, с всеки пазарен индикатор, сочещ дефлация, учените и Федералният резерв са все по-разтревожени за инфлацията. Бившият член на борда на Фед Лари Линдзи твърди в последния си бюлетин, че ще настъпи инфлация, когато икономиката се възстанови. Инфлационните ястреби може да са прави, но когато 30-годишните облигации се търгуват с доходност от 1,35 на сто, това показава, че пазарът прави огромен залог в другата посока.

Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
на авторчето нейков освен инвесторо и отровено общество му сипват у копанката, та и той на мегдана се изфърга. Иначе до ноември ще му гледаме сеира с оно другия бойчо попов покрай изборите в сащ като тръмп им разгони фамилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Е не бой се как иначе ще те убедят, че създават пари (централните банки) за да са добре обикновените хора, естествено всеки нормален човек с малко мозък знае, че печатането на пари единствено води до това 1 % да са по-богати, а другите 99 % по-бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Хайде без глупости.Дефлацията не е проблем.В дефлация хората имат ниска цена на живота,като цяло.И в дефлация компаниите генерират печалби.Инфлацията убива всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още