IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда носят нови ръстове за Wall Street*

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,6%, а Dow - 90 пункта

17:10 | 04.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в петък с ръстове, след като по-рано през деня данните за пазара на труда в страната показаха признаци за добро възстановяване, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,6%. От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 90 пункта (0,3%). По-значително е повишението на технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който се повишава с над 1 процент.

Американската икономика е прибавила 559 хил. нови работни места през май, показват данни на министерството на труда, публикувани в петък. Стойностите са малко под прогнозираните 671 хил., но все пак показват здравословно възстановяване на пазара на труда. За сравнение, през април новите работни места бяха едва 266 хил.

Безработицата се понижава до 5,8% от 6,1%, което е по-добре от очакваните 5,9%. Според мнозина, макар и оптимистични, данните не са достатъчни, за да накарат Федералния резерв да намали обхвата на програмата си за покупка на облигации.

Данните за работните места са идеални по отношение на риска, посочва Джон Бригс от NatWest Markets. „Нито са прекалено горещи, за да се намеси Фед, нито са прекалено хладни, за да се притесняваме за икономиката“, посочва той.

При държавните ценни книжа доходността по 10-годишните облигации се понижи леко след публикуването на доклада, като вече достига 1,587%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също се понижава с почти половин процент до 90,06 пункта.

В момента S&P 500 се намира само на 1% от абсолютния си рекорд, достигнат по-рано миналия месец. За последните четири сесии от началото на седмицата бенчмаркът е на загуба от 0,3%.

На този фон т. нар. мемеакции продължават бурното си движение, най-вече тези на AMC Entertainment. Операторът на киносалони обяви в четвъртък, че ще продаде 11,5 млн. акции, но само няколко часа по-късно заяви, че вече е завършено предлагането, набирайки 587,4 млн. долара допълнителен капитал.

Книжата на AMC поевтиняват с 0,3%, след като се разделиха с 18% в предходната сесия.

Акциите на BlackBerry пък изтриват 5,5%, но за седмицата повишението им остава над 50%.

Книжата на Facebook поскъпват с близо 0,7%, въпреки че по-рано през деня регулаторите в Брюксел и Обединеното кралство обявиха, че започват официални разследвания на компанията в рамките на съвместна атака срещу използването на потребителските данни от социалната мрежа с цел доминиране на основни пазари като дигиталната реклама.

На стоковите пазари цената на петрола расте с по около процент и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват до 72 долара за барел, а тези върху сорта WTI – до 69,61 долара за барел.

Златото също поскъпва с близо процент до 1891,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още