IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за безработицата не успяват да съживят оптимизма на Wall Street*

Икономистите обаче виждат позитиви в разпродажбите в технологичния сектор

17:39 | 04.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в петък на червена територия въпреки публикуването на по-добрите от очакваното данни за безработица в САЩ, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 78,52 пункта, или 0,28%, до ниво от 28 212,43 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 37,49 пункта, или 1,03%, до 3519,53 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад  от 2,50%, или с 294,37 пункта, до 11 154,78 пункта.

Работните места извън селското стопанство в САЩ са се увеличили с 1,37 милиона през осмия месец на годината, посочва последният  доклад на Министерството на труда в САЩ, публикуван в петък. Коефициентът на безработица е спаднала с повече от очакваното, или почти 2 процентни пункта, до 8,4%.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст на работните места от 1,32 милиона, а безработицата да спадне до 9,8% от 10,2% през юли.

„Данните за работните места от днес бяха солидни“, каза Джейми Кокс, партньор в Harris Financial Group. „Сега обаче започва истинската работа“, добави той.

„Следващите 2-3% в ръста на заетостта ще бъдат много трудни за постигане, тъй като пълното възобновяване на дейността все още не е възможно“, каза Кокс.

След публикуването на данните акциите на Citigroup, Bank of America и JPMorgan Chase поскъпват с 1,4%, а тези на Wells Fargo отчитат ръст в цените си с 1%. Книжата на Carnival се търгуват с 4,7% по-високо, а тези на United Airlines и Gap поскъпват с повече от 1%. 

В миналата сесия Wall Street стана свидетел на значителни разпродажби при технологичните акции, които продължават и днес. От 23-и март насам технологичният сектор на S&P 500 е нараснал с около 70%. На годишна база технологиите отчитат ръст от повече от 30%.

„Напоследък имаме завишени оценки на пазарите, особено в технологичния сектор, и това трябваше да бъде коригирано до известна степен“, каза Скот Кнап, главен пазарен стратег в CUNA Mutual Group. „Човек не трябва да търси по-далеч от нерационалния ръст в цените на книжата на Tesla и Apple, след като и двете компании обявиха сплит на акциите си, за да се види прекомерност, особено сред инвеститорите на дребно“, добави той.

„Можем най-накрая да видим някои ротации, които биха могли да доведат до ново пазарно лидерство“, каза Питър Кардийо, главен икономист в Spartan Capital Securities. „Това е нещо, което ни липсва от дълго време“, коментира той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,679% и 1,415%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,2 пункта.

Еврото поевтинява с 0,50% спрямо щатската валута до 1,179 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,81 долара до 43,26 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си - от 0,90 долара до 40,47 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,45% до 1929 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Икономистите виждали позитиви от разпродажбите в тех сектора. Икономистите нищо не виждат, те гледат като телета и нищо не могат да видят, особено онези от Свищовската академия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още