IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за безработицата и ръстът на заразените с Covid-19 объркват Wall Street*

Молбите за обезщетения при безработица намаляват, но с най-слаб темп досега

17:25 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията  в четвъртък със смесено представяне, докато инвеститорите изразяват притеснение от нарастващия брой на заразените с коронавирус в САЩ и от незадоволителните данни за безработицата, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 91,50 пункта, или с 0,34%, до ниво от 26 026,12 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 3,16 пункта, или с 0,09%, до 3112,33 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,32%, или 23,23 пункта, до 9934,67 пункта.

Молбите, подадени за обезщетения при безработица по редовните държавни програми през седмицата, приключила на 13-и юни, са 1,51 милиона на сезонно коригирана база, показаха данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Анализаторите очакваха показателят да отчете ниво от около 1,30 милиона. От средата на март молбите надхвърлят средна стойност от 1 милион седмично, подавани преди пандемията. Данните сега показват 11-я пореден седмичен спад след рекордните 6,867 милиона в края на март.

„Въпреки че молбите за финансова помощ намаляват за 11-та поредна седмица след скока в края на март, през изминалата седмица се наблюдаваше най-бавният темп на спад от началото на април, така че ще видим дали засега това няма да е краят“, казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор в консултативната група Bleakley.

Акциите на United Airlines поевтиняват с 4,2%, а тези на Delta и American отчитат спад в цените си съответно с 3,3% и 3,7%. Книжата на Nordstrom и Kol се търгуват с понижения от над 2%. Акциите на Carnival, Norwegian Cruise Line и  Royal Caribbeanсе  поевтиняват съответно със 7,2%, 5,4% и 4,2%.

В няколко щата в САЩ се наблюдават съмнения за втора вълна на заразата. Аризона отчете рекордно голям брой нови потвърдени случаи, докато Тексас наблюдава 11-процентов дневен ръст при хоспитализациите на пациенти с Covid-19 в сряда.

В Китай столицата на страната Пекин осъмна със затворени училища и отменени полети след значителния ръст на заразените. Експерти по заразни болести в Китай коментират, че най-новото огнище на коронавируса в Пекин е поставено под контрол.

„Вярваме, че пазарът ценообразува с доста добри новини и ралито вероятно ще си отдъхне в близките месеци докато възстановяването продължава“, казва в бележка Скот Рен, старши пазарен стратег на Wells Fargo. „Очакваме волатилност през следващите месеци, докато оценяваме икономическото рестартиране и нарастването на потребителските разходи“, коментира той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,697% и 1,478%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 97,35 пункта.

Еврото поевтинява с 0,23% спрямо щатската валута до 1,122 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,16 долара до 40,87 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат ръст от 0,03 долара до 37,99 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,30% до 1730,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още