IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ConocoPhillips планира продажба на газови активи за 8 млрд. долара

Енергийната компания ще намали и капиталовия си бюджет с 4% през следващата година, за да осигури средства в подкрепа на дейността си

17:36 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ConocoPhillips, най-големият независим производител на петрол в САЩ, ще продаде газови активи за 8 млрд. долара и ще намали капиталовия си бюджет с 4% през следващата година, за да осигури средства в подкрепа на дейността си, съобщава Ройтерс.

Инициативите подчертават не само все по-големия тласък на енергийната индустрия за подобряване на ефективността с цел намаляване на разходите за извличане на петрол и природен газ от земните недра, но и ниските цени на суровината, които удариха Conoco и конкурентите му през последните 2 години.

Акциите на базираната в Хюстън компания поскъпнаха с 1% до 46,20 долара за акция в търговията преди отварянето на пазара. Те отчитат спад от 2% за тази година. 

Самата продажба на активите отразява смелия ход на главния изпълнителен директор Раян Ланс да намали дълговото бреме на компанията от 28,7 млрд. долара.

Conoco планира да продаде газови активи в Северна Америка за 5-8 млрд. долара, продажба, която е огромна по размер и мащаб. Пазарната капитализация на Chesapeake Energy, вторият по големина производител на газ в САЩ, например е 5 млрд. долара.

Намаляването на разходите се случва, след като Conoco намали бюджета си с над 50%. Капиталовите му разходи през 2015 г. надминаха 10 млрд. долара.

Рестартирахме реално всеки аспект на бизнеса – капиталовата ни програма, структурата на разходите ни и портфолиото ни, по време на спада в индустрията напоследък“, каза Ланс в изявление.

Главният изпълнителен директор добави, че икономиите, продажбата на активи и други стъпки ще помогнат на компанията да бъде печеливша при цени на петрола сорт Брент от 50 долара за барел. В четвъртък този сорт петрол се търгува за 46,18 долара за барел.

По-голямата част от бюджета тази година ще бъде похарчен за шистови проекти в щатите по границата, с фокус върху Аляска и Европа, както и за поддръжка на съществуващите операции.

Разходите би трябвало да доведат до производство от 1,54 до 1,57 млн. барела петрол на ден през 2017 г., което ще бъде малко над оценката за добива за тази година, казаха мениджърите на компанията.

Conoco обяви още програма за обратно изкупуване на акции в размер на 3 млрд. долара. Не стана ясно обаче кога точно ще започне програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още