IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank може да постигне споразумение за 1,4 млрд. долара със САЩ

Сумата е два пъти по-голяма от предишно споразумение заради ново разследване срещу германската банка

11:13 | 06.03.15 г.
Commerzbank може да постигне споразумение за 1,4 млрд. долара със САЩ

Commerzbank се приближава към постигането на споразумение да плати на американските власти повече от 1,4 млрд. долара. Така банката ще уреди обвиненията, че е нарушила американските санкции и отделно дело, произтекло от счетоводен скандал с Olympus Corp, твърдят два източника, запознати със ситуацията, цитирани от Ройтерс.

Споразумението, което ще спре отложеното съдебно обвинение, може да бъде постигнато още следващата седмица, заявиха в четвъртък източниците, пожелали да останат неназовани.

Единият от източниците е заявил, че се очаква крайната сума да бъде 1,45 млрд. долара. Според други сделката все още не е приключила и детайлите могат да се променят.

Говорителят на втората по големина банка в Германия Commerzbank Маргарита Тиел е отказала да коментира, както и от американското Министерство на правосъдието и други щатски власти.

Commerzbank заяви пред инвеститори на 12 февруари, че преговорите с американските власти са напреднали и че е отделила 1,4 млрд. евро (1,6 млрд. долара) общо за правните си разходи, донякъде свързани със САЩ.

Обща сума от над 1,4 млрд. долара би била двойно над това, което банката трябваше да плати според предишно споразумение с американските власти заради нарушение на санкциите при сделки с Иран и Судан от 2002 до 2011 г.

Това споразумение бе спряно заради по-скорошно разследване на сделките на германската банка във връзка със счетоводна измама на японската Olympus Corp.

Делото на Commerzbank бе третото поред, включващо европейска банка и стартирано от администрацията на Барак Обама през миналата година. През май Credit Suisse Group се съгласи да плати 2,6 млрд. долара, след като кредиторът е използвал тайни швейцарски сметки, за да помогне на свои клиенти да укрият пари от данъчните служби. Нейното водещо банково звено се призна за виновно по обвинение в престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още