IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi очаква S&P 500 да спадне с 5%, ако Тръмп спечели изборите

Американската инвестиционна банка предупреждава още, че страната дори може да затъне в рецесия при негова победа

18:02 | 04.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ може да предизвика незабавни разпродажби и до 5% спад на индекса S&P 500, прогнозират анализатори на Citi. Те предупреждават и за по-слаб растеж или дори рецесия в САЩ, съобщава CNBC.

Проучване от септември на американската инвестиционна банка сочи, че Wall Street силно вярва, че Хилари Клинтън ще победи на вота през следващата седмица. Слабото представяне на американските фондови пазари след новината от миналия петък за последното разследване на ФБР около частния сървър на кандидата на демократите, показва, че опасенията за победа на Тръмп нарастват.

Според последния коментар на глобалните фондови стратези на Citi от петък опасенията за акциите след победа на Тръмп се засилиха.

В дългосрочен план екипът казва: „Победа на Тръмп носи рискове за по-слаб растеж или рецесия, ако търговията бъде ограничена, а плановете за фискално разширяване – съкратени. Дори несигурността сама по себе си може да удари икономиката. Въздействия върху глобалния растеж ще има и ако несигурността се увеличи, американският растеж понесе удари, а финансовите условия в САЩ се затегнат“.

Пазарите обаче може да се сринат непосредствено след вота, казва Тобиас Левкович, главен стратег за американските борси в Citi.

“Ако Доналд Тръмп спечели, резултатът ще бъде неочакван и затова може да доведе до скок на рисковата премия за собствен капитал с последици от негативно съотношение на цена спрямо печалба. Смятаме, че победа на Тръмп може да доведе до спад от 3-5% на S&P 500”, резюмира Citi.

Съотношението цена спрямо печалба е ключов показател за акциите, който измерва колко трябва да платят инвеститорите на фондовия пазар за всеки цент печалба.

Повечето коментатори виждат същата посока на S&P 500, като анализаторите в Barclays предупреждават, че пазарите могат да отчетат спад между 11% и 13%, в случай че Тръмп спечели, спрямо 2 до 3% при победа на Клинтън.

В статия за New York Times Лорънс Макдоналд от ACG Analytics обаче все пак коментира, че има и нещо положително в сегашната сдържаност и негативност.

Според Макдоналд “Тръмп ще създаде колосална паника, но ралито от облекчение ще бъде зашеметяващо“.

„Тръмп лае по-силно, отколкото хапе, когато става въпрос за позицията му против глобализацията и реалното ѝ прилагане“, продължава той.

Макар че американските фондови пазари като цяло може да понесат удари, ако очакванията на анализаторите се материализират, някои сектори може да спечелят, ако Тръмп се премести в Белия дом. Според коментара на Citi един такъв пример са определени енергийни подсектори, особено тези, изправени пред предизвикателства на околната среда.

„Енергийният сектор, минното дело, вероятно химическите производители и комуналните услуги ще се справят по-добре при по-слаб екологичен контрол, отколкото ако спечели Клинтън, което би било по-добре за по-екологично насочените компании".

Други енергийни сектори може обаче всъщност да предпочитат обратния резултат.

„Победа на Клинтън може да наложи натиск върху петролната и газова индустрия чрез повече ограничения върху сондажа, но това ще подкрепи цените на петрола и ще помогне на енергийния сектор“, се обяснява в коментара.

В същото време обещанието на Клинтън да разследва твърде високото според нея ценообразуване на лекарствата означава, че може да се очаква някои акции в здравния сектор да се представят по-добре при победа на Тръмп.

Citi вярва обаче, че случаят със здравния сектор не е толкова ясен.

Подозираме, че и двамата кандидати имат отрицателна позиция към здравната индустрия, като Клинтън има дългосрочен проблем с ценообразуването на лекарствата. Популисткият тон на Тръмп може да е дори по-лош, обмисляйки премахването на Obamacare (здравната реформа, въведена от Барак Обама – бел. ред.) и заменянето ѝ с неизвестна програма“.

Всичко за изборите в САЩ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Ее, тия вече съвсем се оляха. Не, че съм голям фен на Доналдът, но той поне си е вадил парите с главата си, а не е бил чиновник на твърда заплата. Това, че мнозина не желаят неговата победа...какво ти не желаят - те направо се УЖАСЯВАТ от възможността той да стане президент според мен се дължи на това, че този човек е доста независим, справя си се напълно самостоятелно в живота, при това съвсем не лошо. Наистина ще бъде много трудно да бъде контролиран. Ако се съди по една от книгите му, която съм чел тоя човек трябва да е платил доста подкупи на държавни служители и бюрократи за да му върви бизнеса и едва ли ги обича много. Това вероятно е и една от причините толкова много да не го харесват. Евала на човека, ако успее да се пребори с цялата гмеж, която е срещу него. Никак няма да му е лесно, но честно казано никак не виждам тази велика държава, наречена Съединени щати ръководена от Хилари КлиМтъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още