IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron създава ново звено с фокус върху зелената енергия

Подразделението Chevron New Energies ще бъде ръководено от Джеф Густавсон, вицепрезидент на бизнеса на Chevron за проучване и добив на изкопаеми горива

21:00 | 29.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският енергиен гигант Chevron Corp. създава ново бизнес подразделение, фокусирано върху разработването на нови технологии, като улавяне на въглерод и производство на водород, предоставяйки предния пример за това как компания от групата Big Oil се позиционира в енергийния преход, пише Bloomberg. 

49-годишният Джеф Густавсон ще бъде назначен за президент на звеното, наречено Chevron New Energies, като официално той ще встъпи в длъжност на 2 август. Понастоящем той е вицепрезидент на компанията за проучване и производство за Северна Америка и ръководи операциите на Chevron в Пермския басейн, петролното сърце на САЩ, където компанията е един от най-големите производители. 52-годишният Райдър Бут ще наследи Густавсон на тези позиции.

„Първоначалният фокус на Chevron New Energies ще включва възможности за комерсиализация на водородна технология, улавяне на въглерод и подпомагане на продължаващия растеж при биогоривата“, посочват от компанията.

Новото звено и назначаването на Густавсон представляват поредната промяна в амбициите на Chevron за ограничаване на своя въглероден отпечатък и стимулиране на инвестициите в биогорива. Компанията следва примера на своя местен съперник Exxon Mobil Corp., който създаде свое собствено нисковъглеродно подразделение през февруари. За разлика от някои европейски енергийни концерни Chevron и Exxon се ангажираха в дългосрочен план с добива на петрол и газ и отказаха да обещаят постигане на въглероден неутралитет въпреки натиска от страна на инвеститорите.

Густавсон ще докладва директно на главния изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт. Компанията заяви, че планира да предостави повече подробности за новото бизнес звено в срещата с инвеститорите на 14 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още