IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет се кълне в добрите времена пред САЩ

Американската игра на икономическото чудо е в своя начален стадий, твърди легендарният инвеститор

20:52 | 05.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъфет:&nbsp;Огромната пропаст между богатите и по-малко богатите трябва да бъде затворена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъфет: Огромната пропаст между богатите и по-малко богатите трябва да бъде затворена. Снимка: Ройтерс

Американският легендарен инвеститор Уорън Бъфет предрича „розови времена“ за сънародниците си през следващите години. В свой анализ за читателите на списание Time 87-годишният Бъфет изразява оптимизма си, че иновациите и подобренията в производството няма да доведат до загуба на работни места.

Според него „американската игра на икономическото чудо“ се намира в своя ранен стадий. Американските деца нямали причина да са песимисти, а освен това нямало нужда от значителен икономически ръст, за да се живее в охолство. 

Ако брутният вътрешен продукт се покачва само с по два процента годишно (без отчитане на инфлацията), а населението расте с 0,8% годишно, брутният вътрешен продукт на глава от населението ще нарасне до 2043 г. до 79 000 долара от сегашните 59 000 долара. „Това увеличение от 20 000 долара ще гарантира значително по-добър живот за нашите деца", пише Бъфет.

„През 1776 г. Америка започна да разгръща човешкия потенциал, съчетавайки пазарната икономика, върховенството на закона и равните възможности. Този фундамент е гениален акт, който само за 241 години превърна нашите села и прерии в богатство за 96 трлн. долара“, пише Бъфет.

Огромната разлика между богатите и по-малко богатите обаче трябвало да бъде затворена. Тази цел може да бъде постигната, убеден е Бъфет.  Пазарната система оставя много хора зад гърба си, особено след като е станала все по-специализирана. Тези опустошителни странични ефекти могат и трябва да бъдат подобрени, твърди Бъфет, като добавя, че „богатото семейство се грижи за всичките си деца, а не само за тези, които имат талант, оценен от пазара“.

„В годините на растеж, които определено предстоят, не се съмнявам, че Америка може едновременно да предоставя богатства за мнозина, но и достоен живот за всички. Ние не трябва да се задоволяваме с по-малко. В силните на растеж години много хора в САЩ успяха да забогатеят и да водят достоен живот и трудно ще можем да се примирим с по-малко", казва Бъфет, който според американското списание Forbes, е третият по състояние човек в света със своите 85,8 млрд. долара. Пред него са само главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и основателят на Microsoft Бил Гейтс.

Почти цялата тази сума е вложена в изграденото и ръководеното от Бъфет инвестиционно дружество Berkshire Hathaway, чийто най-голям акционер е самият той. Berkshire Hathaway има участия в около 90 фирми от различни браншове. Фирмата има дялове в Apple, Coca-Cola, банките Wells Fargo и Bank of America, както и в производителя на известния кетчуп Kraft Heinz.

Бъфет е начело на холдинга от 1965 г. и изведе компанията сред най-големите инвеститори в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 6 години
Сори Бъфи, у грешка си!тез неща, за 1776-та година мож да са верни, ама тогава САЩ са приличали на нещо като Рим при управлението на Октавиян Август. Старите империи кат гърциа и египет са приели по-напредничавото управление и са направили сделка: износ на култура и традициес срещу сила и обещания. та, през 1776-та Англия и Франциа са направили таз сделка с Вас и сте спичелили.Сега, днеска, САЩ са като Рим при управлението на Тиберий. Се повече сделки се накланят само към държавната хазна, разореват се провинциите и дори приятелите. Постояннна промена на условиес с цел: Рим да доминира и сички богацтва в Хазната на двореца над тибър. РАЗУМА Е ИЗОСТАВЕН И НЕ ДЕЛИТЕ ПЛЯЧКАТА ДОРИ СЪС ПОМАГАЧИ И СЪЮЗНИЦИ. КВО СЕ ОЧАКВА - ОТТЕГЛЯНЕ НА ПОДКРЕПАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА СЕ ЗАВОЮВА НАНОВО ВЕЧЕ ПОДЧИНЕНИА СВЕТ.Да ти кажем бъфи, щом един път дадена система позволява възкачването на Тиберий, мож да върви само нодолу. Чак до калигула и Нерон. Поправките: невъзможни.Аз очеквам здрава, красива, унишожителна световна война. Тактиката на боета удушвачка вече не върши работа и ше требва да се избият ено 4-5 милиарда души за утвърждаване върховенството на тиберий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още