IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски експерт е скептичен за търговска сделка със САЩ

Как ще обясни правителството на Обединеното кралство, че Споразумението за свободна търговия на САЩ е минало на заден план, пита Емануел Адам

12:08 | 19.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Въпреки разговорите между Лондон и Вашингтон за споразумение за свободна търговия водещ търговски експерт засега не очаква приключването им. Преговорите не са приоритет за правителството на новия президент на САЩ Джо Байдън, казва пред DPA Емануел Адам от Американско-британската търговска камара в Лондон. „Трудно е да се види движение по тази тема в скоро време“.

Международната търговска политика на Байдън се основава на тази на неговия предшественик Доналд Тръмп и има за цел да премахне усещания дисбаланс за сметка на САЩ. Митата са средство за това, смята Адам. Освен това има критичната гледна точка на Конгреса на САЩ относно политиката на британското правителство в рамките на спора с ЕС относно специалните правила за Brexit за Северна Ирландия.

След завършения Brexit Великобритания винаги е подчертавала, че вече може сама да сключва търговски договори. Като жест на мир към САЩ Лондон отмени едностранно наказателните мита, наложени от ЕС върху много американски продукти. След това Вашингтон временно спря допълнителните мита върху шотландското уиски, трикотажа, сирене и свинско месо например. Разговорите за споразумение обаче зациклиха.

Въпросът сега е каква позиция заема британското правителство, каза Адам. Има несъответствие между предпазливите изявления на редица топ политици и необходимостта от изграждане на собствена търговска мрежа със САЩ като „централна котва“. „Как ще обясни правителството на Обединеното кралство, че Споразумението за свободна търговия на САЩ е минало на заден план?“, пита реторично Адам.

Търговската камара винаги е гледала на преговорите реалистично, казва експертът. „Очевидно сме разочаровани, че разговорите не стигнаха до финал, особено след цялата добра работа, която бе свършена", каза Адам. „Но разбираме, че все още трябва да създадем по-добра основа за успеха на тези преговори“. Точно върху това сега камарата възнамерява да се съсредоточи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още