IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ стартират на червена територия в понеделник*

Въпреки това през последния месец, индексът Dow е нараснал около 3%, S&P 500 и Nasdaq са се повишили съответно с около 4% и 5%

17:51 | 11.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса, стартират седмицата с понижение в цените си на фона на продължаващите тревоги относно търговските отношения между САЩ и Китай. За спада на индексите допринасят и ескалиращите протестите в Хонконг, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 103 пункта, или с 0,38%, до ниво от 27577,34 пункта. 

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 9 пункта или с 0,31%, до ниво от 3083,51 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира понижение от 0,33%, или 28 пункта, до ниво от 8446,87 пункта.

Компанията Cisco Systems е най-големият губещ в рамките на Dow, след като акциите ѝ поевтиняха с 1,8%. Home Depot и Caterpillar също отбелязаха спад в стойността на ценните си книжа с по 1%. Тези понижения бяха компенсирани до известна степен от поскъпването на акциите на Walgreens Boots Alliance с 4%.

През последния месец, индексът Dow е нараснал около 3%, докато S&P 500 и Nasdaq са се повишили съответно с около 4% и 5%.

Тези рекордни постижения на фондовата борса в Ню Йорк бяха постигнати отчасти заради подобряването на настроенията около търговските преговори между САЩ и Китай. Но с коментарите си в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп попари обособилия се търговските оптимизъм.

Тръмп заяви, че не е поемал ангажимент за отмяна на митата срещу Китай. Неговото изявление беше предшествано от съобщението на китайското министерство на търговията, което заяви, че и двете страни са се съгласили на поетапна отмяна на съществуващите мита.

Трейдърите също така следят и новите развития в Хонконг. В понеделник местната полиция откри огън по протестиращите, в резултат на което един човек е в критично състояние. Отделно, друг протестиращ също е с опасност за живота, след като бе залят с неизвестно вещество и бе подпален.

Акциите, търгувани в Хонконг, рязко поевтиняха на фона на новата протестна вълна, като индексът Hang Seng се понижи 2,6% за една нощ.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчитат спад до съответно 1,945% и 2,427%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, бележи спад от 0,15% до ниво от 98,21 пункта.

Еврото се разменя със ръст от 0,14 на сто при 1,1032 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се повишава с 14 цента до 62,59 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI остават почти непроменени на ниво от 57,19 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,31% до ниво от 1452,75 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
ivancholak
преди 4 години
Пак добре че стартират.... Ще дойде скоро време итова няма да може да направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още