IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на домакинствата в САЩ е намаляло с 5,6% през първото тримесечие

Спадът до голяма степен се дължи на срива на цените на американските акции

20:57 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Богатството на американските домакинства е намаляло с 5,6% до 110,8 трлн. долара през първото тримесечие на тази година, след като фондовите пазари бяха разтърсени от ескалиралата пандемия от новия коронавирус, която тласна САЩ към рецесия, предава Ройтерс.

Голяма част от спада се дължи на срива на цените на американските акции, сочат публикувани от Федералния резерв данни.

От средата на февруари до края на март индекс, който покрива 90% от пазарната капитализация на американските акции, е загубил над 10 трлн. долара от стойността си. През тримесечието спадът на S&P 500 достигна 20%, най-голямата загуба на тримесечна основа от четвъртото тримесечие на 2008 г., но оттогава възвърна почти всичките си загуби.

През последните две седмици от тримесечието беше регистриран и ръст на загубените работни места, тъй като разпространението на вируса накара много американски щати да забранят на хората да излизат от вкъщи и да затворят магазините за несъществени стоки. Най-силно бяха засегнати служителите с ниски доходи.

За сметка на това нетното богатство на домакинствата достигна 117,3 трлн. долара през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Броят на работещите американци е намалял с около 20 млн. от началото на епидемията, като безработицата скочи от 3,5% през февруари, което беше половинвековно дъно, до над 13% през май.

Сривът и скокът на цените на акциите обаче вероятно не е бил следен внимателно от повечето американци. Около 84% от книжата, притежавани от американски домакинства, са държани от най-богатите 10% от американците, сочи анализ от 2016 г. на данни на Федералния резерв, осъществен от професора по икономика в Нюйоркския университет Едуард Уолф.

И макар около половината от американците да притежават акции чрез пенсионен фонд, за повечето от тях експозицията е твърде малка, за да могат колебанията на пазара да променят радикално финансите им.

Данните от доклада сочат още, че заемите на домакинствата са нараснали с 3,9% на годишна база през първото тримесечие спрямо ревизирания към понижение ръст от 3,4% през четвъртото тримесечие на годината.

Ликвидните активи, притежавани от нефинансови компании, са достигнали 5 трлн. долара спрямо 5,1 трлн. долара през октомври-декември 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още