IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BofA ще изплати 8,5 млрд. долара заради ценни книжа, гарантирани с ипотеки

Това ще бъде най-високото обезщетение, което някога е плащала финансова институция заради проблеми с финансовата криза

19:07 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Най-голямата по активи банка в САЩ Bank of America съобщи, че ще изплати 8,5 млрд. долара, за да удовлетвори жалби, свързани със рухването на жилищния пазар, предаде AFP.

Жалбите, които банката ще удовлетвори, са внесени от 22-ма инвеститори и са свързани с продадените им от финансовата институция ценни книжа, гарантирани с ипотеки (RMBS), уточни AP.

Освен това Bank of America ще задели допълнителни провизии на стойност 5,5 млрд. за второто тримесечие за подобни случаи.

В резултат на постигнатото споразумение за удовлетворение на жалбите загубата за второто тримесечие ще бъде между 8,6 млрд. долара и 9,1 млрд. долара, или между 0,88 и 0,93 долара на акция.

Като се изключи споразумението и други плащания, банката очаква чистата загуба за второто тримесечие да бъде между 3,2 млрд. и 3,7 млрд. долара.

„Ще продължим с пълна сила да работим за това, да изчистим темата с ипотеките“, заяви директорът на банката Брайън Мойнихън.

Сред инвеститорите са Federal Reserve Bank of New York, Blackrock и застрахователя MetLife. Сред компаниите, които ще получат пари, са още и Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), както и Bayerische Landesbank (BayernLB). Какъв дял от споменатите средства ще получат двете германски банки засега не е ясно.

Плащането ще бъде най-високото обезщетение, което някога е плащала финансова институция заради проблеми с финансовата криза. През първото тримесечие банката понесе загуба от 2 млрд. долара заради амортизации в размер на 12,4 млрд. долара в бизнеса с ипотечни кредити и кредитни карти. Това е спад от 37,5% спрямо предишното тримесечие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още