IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш шеф на ФБР: Последните 4 години са урок за САЩ

В сегашната им форма на популизъм и култ към личността републиканците ще бъдат прегазени, казва Джеймс Коми

15:31 | 20.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеймис Коми. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Джеймис Коми. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Джеймс Коми е загрижен за насилието около смяната на президентската власт в САЩ. „Депресиращо е, че такава прогресивна държава като САЩ трябва да предприеме такива мерки", казва бившият ръководител на ФБР в Skype разговор за германския Handelsblatt. „Това, което се случи през последните четири години, също е и болезнен урок за САЩ“, смята той. Американците бяха твърде арогантни и вярваха, че не са податливи на големите слабости на човечеството, пояснява американският специалист. 

Коми вижда възможности за промяна във встъпването в длъжност на Джо Байдън. Демократът трябва първо да излекува страната, като насърчава програмата за ваксинации и помага на икономиката да се възстанови, но ще минат години, за да си върнат американците доверието, което справедливо са загубили, казва Коми.

Според него Тръмп ще продължи да се опитва да влияе на обществеността, но се надява, че САЩ ще станат по-мъдри и вече няма да се вслушват в него (Тръмп, б. ред.), а процесът по импийчмънт на Конгреса ще му попречи да се кандидатира отново.

Коми беше подложен на обстрел през 2016 г. заради откриване на разследване по  скандала с имейлите на Хилари Клинтън малко преди президентските избори. След изборите той беше уволнен от Тръмп, защото разследваше и в обкръжението на Тръмп дали Русия е оказала влияние върху президентските избори.

Самият той дългогодишен републиканец, Коми остро разкритикува досега управляващата партия: „В сегашната им форма на популизъм и култ към личността републиканците ще бъдат прегазени“, смята той. Коми счита, че дори е възможно радикално крило да се отцепи.

В новата си книга „Нищо друго освен истината“ Коми се занимава с кризата на американското върховенство на закона. В интервюто си той говори още и за „провала на управлението“ на Тръмп, опасността от конспиративни теории и очакванията си от президентството на Байдън.

„Хората винаги са били увличани от конспиративни теории. Те помагат на изгубените хора да организират света за себе си. Но след 11 септември 2001 г. имахме президент, който взе своите отговорности изключително на сериозно. Политиката на Джордж Буш може и да се окаже погрешна, но първото нещо, което той каза по това време бе: не ислямът е опасна религия, а хората, които злоупотребяват с исляма. За разлика от него Тръмп популяризира общите твърдения 20 години по-късно, той призова за въстание. Политическата ориентация сега е по-важна от всякога“, казва Коми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Силно се съмнявам.Като има предвид огромният отечествен фронт на левите медии срещу Тръмп и постоянната канонада срещу него и добавим отгоре на всичко и корона пандемията, и на фона на всичко това републиканците загубиха всичко на всичко 2 или 3 места в сената, но пък увеличиха доста мандатите си в Камарата на представителите. А самият Тръмп загуби с всичко на всичко с 4%.Всъщност ако не беше корона кризата, Тръмп щеше да спечели вероятно убедително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още