IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BioNTech: Отказът от патент няма да повиши производството на ваксини

Компанията вече е в състояние да увеличи доставките, като сключи партньорства с други фармацевтични компании като Merck, Novartis и Sanofi

23:12 | 06.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Немската компания BioNTech заяви, че патентната защита на ваксините за Covid-19 не възпрепятства производството или снабдяването с ваксината, разработена с Pfizer, съобщава БГНЕС.

"Патентите не са ограничителният фактор за производството или доставката на нашата ваксина. Те не биха увеличили глобалното производство и предлагане на ваксини в краткосрочен и средносрочен план", се казва в изявление пред АФП в опит за отхвърляне на поканата от САЩ за отказ от патентна защита на ваксините за Covid.

По-скоро проблемите варират от създаването на производствени обекти през набавянето на суровини до наличието на квалифициран персонал, което задържа процеса.

"Ако някое от тези изисквания не е изпълнено, качеството, безопасността и ефикасността на ваксината не могат да бъдат гарантирани нито от производителя, нито от иноватора. Това може да изложи здравето на ваксинираните на риск", предупредиха от компанията. 

Подчертавайки най-малките подробности, които биха могли да застрашат производството, базираната в Майнц компания заяви, че ако някои от "ограничените и важни суровини" не се използват по най-ефективния начин, това може да доведе до по-малко дози ваксини, които да се произвеждат.

BioNTech заяви, че вече е в състояние да увеличи доставките, като сключи лицензионни и производствени партньорства с други фармацевтични компании като Merck, Novartis и Sanofi. Тя изтъкна, че по-нататъшното разширяване на такова сътрудничество би „спомогнало за прекратяване на тази пандемия, като осигури доставки по целия свят с безопасни и ефективни ваксини“.

Ваксината на BioNTech/Pfizer стана първият инструмент срещу Covid-19, одобрен за употреба на Запад в края на миналата година. Сега тя се доставя на повече от 90 страни по света и се очаква да увеличи производството ѝ до 3 милиарда дози до края на годината от 2,5 милиарда дози, очаквани по-рано. Темпът ще се ускори допълнително до повече от 3 милиарда дози през 2022 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още