IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway купи още 9,9 млн. акции в Occidental Petroleum

Делът на конгломерата в петролната компания достигна 17,4%

10:48 | 03.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Houston Cofield/Bloomberg</em></p>

Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway обяви, че е купила още 9,9 млн. акции от Occidental Petroleum, което увеличава дела ѝ в петролния гигант до 17,4%, предава Ройтерс.

Berkshire е платила около 582 млн. долара за книжата, които е придобила между сряда и петък миналата седмица, сочат документи до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Компанията на Бъфет е най-големият акционер в Occidental, като вече притежава 163,4 млн. акции на стойност 9,9 млрд. долара. Делът ѝ е с около 60% по-голям от този на Vanguard, вторият по големина акционер, показват данни на Refinitiv.

Освен това Berkshire притежава варанти за покупката на още 83,9 млн. акции от Occidental за 5 млрд. долара.

Цената на акциите на Occidental се повиши повече от два пъти тази година, благодарение на покупките на Berkshire, както и на нарастващите цени на петрола след руската инвазия в Украйна.

Инвестицията на Berkshire предизвика пазарни спекулации, че базираният в Небраска конгломерат евентуално може да изкупи цялата Occidental.

В докад от 23 юни анализаторът на Truist Securities Нийл Дингман прогнозира, че има „голям шанс“ за поглъщане от Berkshire. Според него подобен ход би помогнал за диверсифицирането на енергийното портфолио на Berkshire.

Occidental свива дълга си, който нарасна при придобиването на Anadarko Petroleum Corp за 35,7 млрд. долара през 2019 г.

Berkshire купи акции за 10 млрд. долара от Occidental, за да помогне за финансиране на сделката и по това време си осигури варантите.

Освен това конгломератът на Бъфет имаше дял за 25,9 млрд. долара в петролната компания Chevron към края на март.

Цената на акциите на Berkshire се сви с 8% тази година, спрямо 20% спад на S&P 500. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още