IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом: Санкции срещу "Северен поток 2" ще попречат на преговорите за Украйна

Строги ограничения "няма да попречат на по-нататъшна руска агресия или да защитят Украйна", казаха от Съвета за национална сигурност

11:12 | 13.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ting Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че проектозаконът на сенатор Тед Круз за налагане на строги санкции срещу „Северен поток 2“ ще попречи на усилията на САЩ да спрат Русия от по-нататъшна намеса в Украйна.

Законопроектът „няма да попречи на по-нататъшна руска агресия или да защити Украйна“, каза Емили Хорни, говорителка на Съвета за национална сигурност, цитирана от Bloomberg.

„Вместо това ще подкопае нашите усилия да възпрем Русия и ще отнеме лоста на влияние, който САЩ и нашите съюзници и партньори притежават към този момент, за да се отбележат политически точки у дома“, допълни тя.

Законопроектът на Круз би принудил администрацията да санкционира газопровода, след като се отказа по-рано от санкции срещу компанията майка Nord Stream 2 AG и главния изпълнителен директор Матиас Варниг.

Очаква се Сенатът да гласува в четвъртък.

Вотът е в резултат на сделка между лидера на демократите в Сената Чък Шумър и Круз, републиканец от Тексас, който на свой ред се съгласи да вдигне ветото си върху редица външнополитически номинации на администрацията на Джо Байдън, включително за постове в Държавния департамент и в различни посолства.

За да премине по-нататък в процеса по гласуване, законопроектът ще изисква 60 гласа в разделения поравно Сенат. Шумър и администрацията лобират демократите да блокират предложението въпреки широкоразпространената съпротива срещу газопровода, свързващ Русия с Украйна.

Хорни заяви, че Белият дом вместо това подкрепя алтернативен план на сенатора демократ Боб Менендес, според който санкциите ще са обвързани с руските действия в Украйна. Досега 26-има демократи са се подписали под предложението.

„Подкрепяме законопроекта на сенатор Менендес, който ще предизвика значителни разходи за руската икономика, ако Русия продължи атаката срещу Украйна, точно както президентът Байдън и нашите съюзници и партньори дадоха да се разбере, че ще направят“, каза още Хорни.

Според пожелал анонимност източник, запознат с позицията на администрацията на Байдън, ако бъде приет законопроектът на Круз, има потенциала да унищожи духа на добра воля, който бе създаден с новото германско правителство, и да промени настоящата му позиция.

Също така притесненията на Вашингтон са, че ако предложението се приеме, това ще ограничи способността на САЩ да убедят други европейски страни да се съгласят на по-тежки санкции в случай на нападение срещу Украйна.

За момента сходна позиция изразява и Берлин. Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт предупреди по-рано в четвъртък да не се прави връзка между „Северен поток 2“ и различията с Москва за Украйна.

„Не трябва да вкарваме („Северен поток 2“) в този конфликт“, каза тя в телевизионно интервю, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да решим този конфликт и трябва да го направим чрез разговори – такава възможност имаме в момента и трябва да я използваме, а не да правим връзка с проекти, които нямат никаква връзка с този конфликт“, каза още министърът.

Абсурдно е "Северен поток 2" да не е приоритет в преговорите с Русия, коментира от своя страна ръководителят на украинската газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко пред CNBC. "Това е първото нещо - да санкционират "Северен поток 2", да покажат своята твърда позиция спрямо Путин", обясни той.

Витренко допълва, че следващата стъпка при бъдеща агресия на Русия трябва да бъдат санкции и срещу "Северен поток 1". "Не казвам, че "Северен поток 2" е единственото нещо, което трябва да присъства в дневния ред, но то трябва да бъде първото, ако Западът е сериозен", смята директорът на "Нафтогаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
markov
преди 2 години
По голям драскач от теб в тоя форум няма, и по невежество си ненадминат. Може би само Карфиола може да ти се опълчи , даже си мисля че с него си един и същи индивид. СССР, респективно правоприемника и Русия остави в Украйна сама това което искаше да остави...... Ядрените бази в Украйна до изтеглянето им през 1994 година бяха под контрола на Русия бе "умен" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Естествено че няма да има ,украйнците вече са сложени на олтара на американските демокрации ,съдбата им изцяло зависи от волята на Путин След време ще могат да се гордеят /някой де/ че са паднали жертва в защита на евоатлантицеските ценности Паметник не знам дали ще им направят ,ама ако решат да правят на афганистанците редно е и на украинците да има нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Има един лаф български "измамените камилчета " не зле да го преведеш на украйнски ,че да са си наясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Преговори за Окраината няма и няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Гочо, пак ще изтървеш кравите и ще ядеш лобут от чорбаджията. Аз съм доволен от путин. Заличава руссия и окото му не мига. През миналата година редуцира руснаците с 850 000. Да е жив и здрав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Наистина си невежа и драскач. Можела е да го върне и да не го върне. Върна ли танковете и самальотите? Не, ами защо върна ядрените заряди? Защото русия и гарантира суверинитета и. От умрял писмо : "През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядрения си арсенал, останал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Стояне каква взе да става Сега смотльвците от Украйна си викат "Господи ние ли грешно ти се молихме ,ти ли грешно ни разбра "Хе хе, толкоз им на щатите загрижеността и помоща Е сега в Киев по една добре изстудена водица с етикет made in USA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Стоянчик , Украйна ядрени глави не е имала. Имаше СССР чиито правоприемник по всички договори, активи и пасиви е Русия. Та СССР имаше разположени ядрени бойни глави и в Германия ама нали не ги оставиха на Германците пи изтеглянето си.....Междувпрочем най-големия радетел за изтеглянето им от Украйна беше САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не случайно хартията струва повече от подписа им... исторически повтарящ се факт! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Време е Украйна да възвърне статута си на ядрена сила. Украинците предадоха ядрените си бойни глави на русия, защото те подписа мемурандум с който гарантира териториалната и цялост. русия се изплю на подписа си и на целият свят и започна да къса. Докога и защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още