IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом подкрепя субсидиите за ядрената енергия

Ядрените мощности могат да бъдат включени в инфраструктурния план на президента Джо Байдън

21:00 | 05.05.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепя федералните субсидии за атомните електроцентрали като част от инфраструктурната стратегия на държавния глава - ход, който със сигурност ще доведе до сблъсък с природозащитниците, които виждат в ядрените мощности опасност за околната среда и човешкото здраве, пише Bloomberg.

От Белия дом са заявили, че биха искали данъчният кредит за производство на електроенергия от ядрени мощности да бъде включен в инфраструктурния пакет в размер на 2,25 трилиона долара, предложен през март, съобщава източник, запознат с дискусиите. 

Ядрената енергия осигурява около 19% от електроенергията в САЩ, което представлява добра причина администрацията на Байдън да я подкрепи, докато индустрията се опитва да се конкурира с възобновяемите енергийни източници като вятърната и слънчевата енергия, както и с природния газ.

Подкрепата Белия дом за ядрената индустрия се разглежда като част от амбициозните климатични цели на Байдън, които включват въглеродно неутрална електрическа мрежа до 2035 г. и климатично неутрална икономика до 2050 г.

От неговата администрация заявиха, че искат ядрената енергия да бъде включена в списъка с допустими енергийни източници.

В същото време ядрената енергия е тема, около която продължава да тече разпален спор относно нейните плюсове и минуси, като редица екоактивисти настояват администрацията да действа агресивно в борбата с изменението на климата. Те посочват радиоактивните отпадъци, добива на уран и възможността от ядрени аварии сред основните причини атомните електроцентрали да бъдат загърбени.

Данъчният кредит за атомните централи може да се окаже необходимия спасителен пояс за операторите на тези съоръжения като Southern Co. и Exelon Corp., както и за компаниите, добиващи уран като Lakewood и Energy Fuels, Inc.

Сред привържениците на идеята е и Институтът за ядрена енергия, който от години търси помощ, като миналата година заяви, че е необходим 30% данъчен кредит за инвестиции в сектора, с който ще се преодолее „тежкото финансово напрежение“, предизвикано от пандемията от коронавирус.

Със затварянето на ядрената централа Indian Point на Entergy Corp.  в Ню Йорк миналия месец броят на ядрените реактори, работещи в САЩ, се свива до 93 от 104 преди две десетилетия. Ако не бъдат направени промени в политиката, повече от половината ядрени мощности в страната ще бъдат изведени от експлоатация до 2030 г., според данни на Rhodium Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тез му материали блага, особено течните от тях,нямат в момента кой знай каква стойност,и е твърде вероятно тази стойност да продължи да намалява. Вече сме 21 век и от доста време насам това,което имаш между ушите е с много по-висока стойност от това, което копаеш под краката си.А и не бих нарекъл акциите на компании като Епъл напечатани хартийки, при положение,че само те носят по-голяма печалба от цялата газова и нефтена промишленост на РусияДругата голяма разлика,която и ти си забелязал.-правилно посочваш че в русия са под контрола на джуджето, докато на запад, както и в случая с посочената от мен компания,тези активи са собственост на акционерите, а не на Вашингтон.Може би тези нюанси не ги забелязвате, то е нормално, само папура на джуджето ви е пред очите.Този орган отдавна му го боготворите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ми явно не забелязвате, че става дума само за една компания.И то далеч не най-голямата в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Абе да ти кажа че манипулираш , само резервите на Руската Централна Банка към края на април са равностойни на 590 милиарда долара. СДори само резерва на централната им банка - 590 милиарда е повече от 426 милиарда за които говориш ....очевидно писанието ти е лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
Това е щото на джуджето му е праз кабела за някакви напечатани хартийки, при положение, че контролира материални, забележи "материални" блага за толкова трилиони, че му е през папура. Т.е. неговия кеш е много повече и няма дългова пирамида от тук до небето, каквато имат конкурентите му от САЩ и Китай. Така че нюанси много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Дядя,имам некои съображения относно твоите дефицити и профицити,В Щатите има една фирма,Berkshire Hathaway и думат.Начело на тази фирма стои един друг дядя, Уорън Бъфет му викат.Към 31.03.2021 година въпросната фирма имаше 145 млрд$ кеш и портфейл от високоликвидни висококачествени корпоративни ценни книжа в размер на 281 млрд$.Или общо сума от 426 млрд $, което надхвърля с доста сумата на резервите на частната държава на най-голямото джудже в света.Не знам дали ще схванеш нюанса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Фюрер, изпълзял си от гроба, но само телесно.Мозъкът ти е още изпепелен.При положение, че всяка година Русия има огромен профицит,а колективният Запад - главозамайващ дефицит,човек се пита -не ли ти е професията подобна на PRESSтитутка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
fon
преди 2 години
Чест би било за всеки червен пенционер да получава половин пенсия, но да субсидира нов руски АЕЦ у нас. Путин има крещяща нужда от кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
не е вярно , че ядрената енергетика се субсидира ... ядрения ток е ефффтин и безопасен ... питайте дядя вова и решетникоффф ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още