IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ представиха планове за реакция при тежка криза

Стратегиите на най-големите кредитори в света изключват помощ от страна на данъкоплатците

09:45 | 07.07.15 г. 2
Банките в САЩ представиха планове за реакция при тежка криза

Няколко от най-големите банки на Wall Street публикуваxa в понеделник подробни планове за това как биха реагирали в период на криза без помощта на парите на данъкоплатците – решаващата стъпка за предотвратяване на бъдещ катаклизъм в сектора, предава Ройтерс.

След финансовата криза от 2008 г. банките са длъжни всяка година да представят т.нар. "завещания", с които да покажат как ще преминат през фалит по време на криза, без да разчитат на подкрепата на правителството, за да се избегне застрашаването на цялата финансова система.

През миналата година Федералният резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите заявиха, че са недоволни от качеството на плановете и призоваха банките да ги подобрят чрез предоставяне на повече информация и с помощта на по-реалистични предположения. В противен случай кредиторите са изправени пред строги санкции, включително разделяне на част от бизнеса.

Приетият през 2010 г. закон Дод-Франк даде регулаторни правомощия на двата държавни органа, ако сметнат плановете на банките за "недостоверни". Подобно заключение на американските власти би вкарало банките в една дълга процедура на регулации и глоби.

Според банките новите планове, които бяха ревизирани три пъти, ще докажат значително подобрение на тяхната устойчивост да издържат на кризи.

"Нашият план ефективно ще реши проблемите в рамките на разумен срок без системно нарушаване на правилата, без извънредна държавна подкрепа и без да се излагат на риск от загуба данъкоплатците", заяви говорителят на JPMorgan.

Съдържанието на плановете е много по-подробно, отколкото на тези от миналата година. Citigroup например представи документ от 102 страници, повече от три пъти по-голям от плана от 2014 г.

Друг от големите американски кредитори – Goldman Sachs, пък включи таблица, която показва, че при евентуална криза ще обмисли продажбата на свои вътрешни и международни фирми за управление на активи, като например инвестиционното звено J. Aron.

От Morgan Stanley обявиха, че при подобно развитие ще се разделят с големи части от двете си звена за управление на инвестиции и търговския си бизнес в Япония, който е съвместно предприятие с Mitsubishi UFJ Group.

Британската банка Barclays съобщи, че планира да свие размера на своята инвестиция в САЩ до 185-215 млрд. долара до юли 2016 г. от 248 млрд. долара към края на 2014 г.

Банките, които вече подадоха подобни плановете до властите в САЩ, са Bank of America, Bank of New York Mellon, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, State Street, UBS и Wells Fargo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1Мога да напиша книга но основното е и Проф.Джефри Сакс го е казал - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Става въпрос за криза на системата и трябва нова система - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКАРадвам се ,че и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО и трябва да се синхронизират нещата на ниво Г-20 и ООН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Въпроса е защо премахнаха закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на инвест. и търг. банкиране - http://borsi.blog.bg/***/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554,и съм описал подробно всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Нещата са много прости - 33% капиталова адекватност защото БАЗЕЛ-3 е недостатъчно и наказателна отговорност за необезпечените кредити плюс таван на заплатите и печалбите временно както едно време в Англия е имало 100% данък за физич. и юрид. лица което изисква забрана на офшорките Единственият изход за ЕС и САЩ е това а не търг.споразумение и защото Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' и съм коментирал подробно под статията тук - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още