IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America в разговори за извънсъдебно споразумение за 12 млрд. долара

Обвиненията са за подвеждане на инвеститори за качеството на обезпечени с жилищни ипотеки ценни книжа

15:03 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of America в разговори за извънсъдебно споразумение за 12 млрд. долара

Bank of America (BoA) преговаря за сключване на споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ и няколко щата, което може да доведе до глоба от 12 млрд. долара за банката, пише CNN, цитирайки държавен служител от американските правоприлагащи органи.

Втората по големина американска банка е уличена в подвеждане на купувачи на обезпечени с ипотеки върху жилища ценни книжа, заблуждавайки ги за качеството на включените в тях заеми. Въпросните ценни книжа се състояли от ипотечни заеми, отхвърлени от финансовите институции поради риска, който представляват.

Точно такива продукти изиграха ключова роля при финансовата криза през 2008 г. Оценени като безопасни заеми започнаха да издишат, докато жилищният пазар се сриваше.

BoA вече се съгласи да изплати 6,3 млрд. долара, за да бъдат прекратени четири дела срещу нея, заведени от Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA). Естеството на обвиненията беше същото, като те се отнасяха до подвеждането на американските държавни ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac.

Те закупиха обезпечени с ипотеки върху жилища ценни книжа на стойност милиарди долари в навечерието на кризата, което доведе до спасяването им от държавата през 2008 г.

След като разреши случаите с федералните ипотечни кредитори, които датират от 2011 г., банката приключи един от най-големите правни спорове, който водеше. Всичко приключи с изплащането на 57,5 ​млрд. долара за покриване на загубите от продадените ипотечни облигации.

JP Morgan също пострада от подобно дело, като банката плати 13 млрд. долара през март, след като призна, че е заблуждавала инвеститорите на обезпечени с жилищни ипотеки ценни книжа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още