IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън временно спря новите сондажи за петрол и газ във федерални площи

От сектора предупреждават, че тази забрана ще има ефект върху цялата икономика и САЩ ще бъдат зависими от внос на енергия

10:01 | 22.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Джо Байдън издаде забрана за временно спиране - за 60 дни, на издаването на разрешителни за сондажи за петрол и природен газ във федерални зами и водни площи, съобщава Ройтерс. Не се предвиждат ограничения по вече издадени разрешителни за сондажи или проучвания на суровини.

Това действие е във връзка с новите климатични цели, които си поставя Белия дом, посочва агенцията.

Добивите на изкопаеми горива от федерални площи са около 25% от общите и това ги прави важна част от енергийните доставки в страната, но и един от най-големите емитенти на парникови газове.

Предшественикът на Джо Байдън - Доналд Тръмп, имаше точно обратната политика. През своя мандат той насърчи максималните добиви на петрол, газ и въглища от федерални терени, пренебрегвайки опасенията за околната среда.

Временното прекъсване на издаването на разрешителни беше подкрепено от екологични организации, но в петролната и газовата индустрия настроенията са други.

"Дори и за 60 дни, това е наистина агресивен ход", коментира Ани Бредбъри, изпълнителен директор на American Exploration & Production Council пред Ройтерс. От индустрията виждат тази забрана като заплаха за цялата икономика, защото САЩ ще станат зависими от вноса на енергия.

В същото време обаче и много от компаниите в тези среди вече си осигуриха разрешителни за работа, след като стана ясно какви политики ще прилага новият президент на САЩ. Още в първите дни на своя мандат Джо Байдън направи заявка за връщането на страната в Парижкото споразумение за климата и отмени разрешителното за работа на един от големите петролопроводи - "Кийстоун", идващ от Канада.

Ограниченията ще имат най-голям ефект в щатите, където са големите петролни полета на федерални терени - Ню Мексико и Уайоминг. От петролните асоциации на Ню Мексико вече изчислиха, че забраните ще доведат до загуба на 60 хил. работни места и около 800 млн. долара средства за обществените училища и здравни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Айде, саудитците да почерпят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Той спрял, ама зеленият терор тепърва почва.Никой няма повод да се радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ееееми нали искат демокрация ? избраха си мавзолея къде с лъжи къде с балъци, саа ше го бълбукат .... ам ако искат аз ?? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още