IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Войната срещу Covid-19 далеч не е спечелена

До три седмици 90% от възрастните американци ще имат право да получат ваксина, каза президентът в реч от Белия дом

22:50 | 29.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън заяви в понеделник, че 90% от възрастните американци ще имат право да получат ваксина срещу коронавирус до три седмици. Неговата администрация също така ще увеличи повече от два пъти броят на аптеките, където ще могат се получават препаратите.

„Вижте какво направихме през последните десет седмици. Никоя друга държава не е била толкова близо“, каза Байдън в изказване от Белия дом, цитирано от Bloomberg. Той обаче призова щатите, които облекчиха изискванията за носене на маски и други ограничения, да ги върнат. „Войната срещу Covid-19 далеч не е спечелена“, категоричен бе той.

Президентът също така гарантира, че почти всички възрастни в САЩ ще могат да получат ваксина в разстояние от 5 мили (8 км) от дома си.

Съобщението на Байдън става факт на фона на продължаващите усилия на администрацията да ускори ваксинирането в страната. По-рано миналата седмица президентът удвои целта си за поставени ваксини, след като САЩ достигнаха първоначалната си цел шест седмици по-рано.

Скоро страната ще достигне темп от поставени 3 млн. дози ваксина срещу Covid-19 на ден, след като доставките се ускоряват, а щатите увеличават обхвата на хората, които могат да получат ваксината. В петък, събота и неделя в страната са били поставени над 10 млн. ваксини – рекорден брой за три дни, което на свой ред помага за ускоряване на средната стойност, показват данни на Bloomberg Vaccine Tracker

Близо три четвърти от доставените бройки ваксини отиват директно за отделните щати, но Байдън пренасочи по-значителна част от количествата към федерални канали за разпространение, които включват и аптеки, очаквайки така да се подобри разпространението на медикамента.

Президентът също така обяви, че предстои откриването на десетки нови центрове за поставяне на ваксина през следващите три седмици. За този период ваксините ще бъдат достъпни и в близо 40 хил. аптеки спрямо досегашните 17 хил.

Байдън посочи още, че САЩ ще имат достатъчно дози за ваксинирането на всички възрастни американци до края на май, въпреки че разпространението и поставянето на самите ваксини може да отнеме по-дълго време. Доскоро това дали даден човек може да получи ваксина се определяше от няколко фактора, включително възраст, съпътстващи заболявания и др. Премахването на всички ограничения ще означава, че всеки американец на 16 и повече години може да бъде имунизиран.

Президентът също така обяви отпускането и на допълнителни 100 млн. долара финансиране, с които да се подпомогнат имунизациите на уязвими и рискови групи по-възрастни американци, както и на хора в неравностойно положение.

Байдън посочи, че САЩ ще започнат да предоставят ваксини на други държави, след като имат достатъчно за имунизирането на всички възрастни американци, включително и с резервни бройки и допълнителен капацитет за евентуално ваксиниране и на деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още