IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън вероятно няма да спаси "Северен поток 2"

Несъгласието на САЩ с проекта на Русия и Германия се простира далеч отвъд администрацията на Доналд Тръмп

17:22 | 26.11.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Пристанището Мукран. Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Пристанището Мукран. Снимки: Bloomberg L.P.

Мястото на последния голям съветски военен проект в Източна Германия се превръща в епицентър на задълбочаващ се конфликт.

„Северен поток 2“ – най-големият инфраструктурен проект в Европейския съюз, трябваше да даде на по-бедните региони в Германия път към съвременната икономика. Но тогава се намеси геополитиката и САЩ приеха закон, който санкционира компании, участващи в изграждането на руския газопровод. Сега този трансатлантически проблем застрашава да се задълбочи и потенциално да доведе до скъпоструващи последици за бизнеса.

Много неща са поставени на карта с проекта, пише Bloomberg в свой материал.

„Тежестта върху трансатлантическите отношения ще е огромна точно след началото на мандата на Джо Байдън“, предупреди германска индустриална група в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

На фона на мащабната опозиция срещу 1239-километровия газопровод в САЩ надеждите на Германия, че новият президент ще обърне хода на санкциите, може да се окажат погрешни. Този спор е само капка в океана от въпроси, които нагнетяват отношенията между Германия и САЩ, което кара Европа да чертае свой собствен път за действие.

Последиците от конфликта се усещат и в град Засниц, където се намира пристанището Мукран – „мост на приятелството“ със Съветския съюз, както го определяше комунистическият режим в Източна Германия навремето. В момента то е и основен терен за завършването на тръбопровода.

„Нищо лошо не сме направили“, казва Франк Крахт, кмет на Засниц. Градската власт е и най-големият акционер в пристанището, където работници и кораби бездействат от месеци.

Въпросът за завършването на „Северен поток 2“ е във фокуса на инвеститори от индустриалното сърце на Европа до шистовите полета на Тексас. За Германия той ще гарантира енергийна сигурност, тъй като страната се разделя с ядреното и въглищното гориво. За САЩ съществува рискът, че Русия ще се опита да спечели позиции спрямо Германия и в същото време да вземе пазарен дял от американския втечнен природен газ.

Засега канцлерът Ангела Меркел остава вярна на проекта, въпреки че отношенията с Москва се влошават. В понеделник германските власти обявиха, че координират отговор на американските санкции с други държави от ЕС, както и компании, ангажирани с проекта.

„Хората в Мукран, които са живели при съветския авторатиризъм, са напълно изненадани от заплахите, които сега идват от САЩ“, посочва Волфганг Клийтц, автор на книга за пристанището. Но според него заплахата от санкции няма да спре проекта, тъй като те се приемат като „неподходящи“.

След като американските санкции принудиха европейските работници да отстъпят, сега руски кораби плават във водите около и Мукран от месеци, очаквайки нареждане за завършването на проекта. Специализираният плавателен съд „Академик Черски“, който убиваше време, като кръстосваше световните океани, пристигна в пристанището през май.

Въпреки че в миналото Берлин и Вашингтон също са имали някои сериозни различия – най-вече за използването на сила на места като Ирак и Либия – това е първият път, в който се стига до преки санкции срещу обект в съюзническа държава.

Американските законодатели традиционно са против европейски проекти, които засилват икономическите връзки на континента с Русия, тъй като според тях паричните средства, отиващи в Русия, водят до дестабилизиране на военно равнище. Доналд Тръмп многократно е определял като предателство решението на Европа да предпочете руски газ, а не американското втечнено гориво.

Вашингтон, страните от бившия съветски блок и дори някои от европейските съюзници на Берлин може да смятат, че Русия получава прекомерно влияние, но самата Германия държи на изграждането на тръбопровода и настоява, че той е от ключово значение.

Американската опозиция на проекта по всяка вероятност ще се запази и с идването на власт на Байдън. Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – бивш министър на отбраната на Меркел, има американско споразумение срещу „Северен поток 2“.

А в миналото Байдън вече е намеквал, че е против проекта. По време на мюнхенската конференция по сигурността през 2015 г. той заяви, че САЩ трябва да гарантират, че „никоя държава – нито Русия или която и да е друга страна – може да използва енергията като оръжие за оказване на принуда“.

„Само със заплахата от санкции няма съмнение, че международните компании с подразделения в САЩ ще помислят втори път дали да инвестират в региона – ние се намираме по средата на глобално политическо противопоставяне“, смята кметът на Засниц Крахт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Колкото до статията, авторът не е наясно че съдбата на Северен поток 2 не зависеше отмнението на Тръмп и няма да зависи от това на Байдън. Конгресът на САЩ приема законопроект за санкиите, сенатът го одобрява и президентът е длъжен да го изпълни. Първите санкции бяха подкрепени от всички конгресмени, със само един въздържал се. Днес норвежката фирма, която замерваше извършените дейности за да сертифицира газопровода, обяви че се оттегля. Друга няма да се наеме, запомнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Виж сега, това което пишеш е вярно, но не може да не си доволен че САЩ им спряха патока, след като потопиха 10 000 000 000 $ в Балтика. Независимо чий се води, патока е финансиран основно от немски банки. Щеше ли да си по-щастлив, ако ние бяхме похарчили 3-4 000 000 000$ и стоеше празен. Така че не трябва да се гневим на германците, глобата която им наложиха САЩ е предостатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Нека да им е гадно.На нас от Брюксел ни спряха Южен поток, ама северен , щом е за Германия, не трябва да се спира. Гадни лицемери са германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
импе , ти си тука , да разясниш тази дилема ..."Доналд Тръмп многократно е определял като предателство решението на Европа да предпочете руски газ, а не американското втечнено гориво." ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още