IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще заложи повече на съюзничеството, твърди експерт

Новият президент на САЩ наследява множество нерешени проблеми в сигурността, посочи Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност

15:04 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Joshua Roberts/Reuters/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joshua Roberts/Reuters/Bloomberg

Феноменът на радикализация на социалните мрежи и влиянието им върху хората при формирането на мнения е характерен не само за САЩ и има импликации върху сигурността. Това заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Божилов коментира политиката на американския президент Доналд Тръмп по отношение на сигурността: “По времето на Тръмп САЩ не започнаха нова война, но не бяха решени и ключови въпроси на сигурността”.

Според Божилов “напрежението между САЩ и Китай ще продължи да бъде основното противоречие, пред което Америка и американската администрация ще са поставени”. 

Той отбеляза, че Джо Байдън ще бъде изправен пред предизвикателства като нерешените проблеми в Афганистан, Сирия, Северна Африка, иранската ядрена програма, ядрената програма на Северна Корея.

“Новата администрация на САЩ ще изостави едностранчивия подход на Тръмп и ще заложи повече на съюзничеството”, каза гостът.

По думите на Божилов “Европа посрещна с облекчение идването на Байдън”. Той прогнозира, че Старият континент ще продължи да разчита на американската помощ и американската гаранция за сигурността.

“Европа обаче си прави изводите, че трябва да има голяма степен на автономност”, изтъкна експертът.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още