IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще подобрява отношенията на САЩ с НАТО, ако победи

Кандидат-президентът, подобно на Доналд Тръмп, се застъпва за намаляване на броя на американските войски в Близкия изток

13:04 | 11.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън възнамерява да поправи напрегнатите отношения със съюзниците в НАТО, ако спечели изборите през ноември.

“Те са пределно угрижени да не се конфронтираме с Русия дипломатично или по друг начин и са загрижени, че America First (лайтмотивът на Тръмп - "Америка на първо място", б. ред.), означава “Америка сама", каза Байдън пред независимото новинарско издание Stars and Stripes.


„Първото нещо, което трябва да направя, и не се шегувам: Ако бъда избран, трябва да се обадя на държавните глави и да кажа, че Америка се завръща, че могат да разчитат на нас“. 


Отношенията между САЩ и много съюзници в НАТО се обтегнаха по времето на мандата на републиканеца Тръмп. Той обвинява членовете на НАТО, че разчитат на Съединените щати да ги защитават, но остават под целите на НАТО за разходи за отбрана (минимум 2% от БВП на съответната страна, б. ред.). 


По-специално Германия многократно бе атакувана от Тръмп в този контекст. Именно това бе и една от причините, поради които правителството на Тръмп обяви в края на юли, че възнамерява да изтегли възможно най-бързо около една трета от войниците, разположени досега във федералната република.

Байдън, който е бивш  вицепрезидент, заяви пред Stars and Stripes, че и той е за намаляване на броя на американските войски в Близкия изток. „Тези вечни войни трябва да приключат“. 

Американските специални части с численост от 1500 до 2000 войници обаче трябва да останат на място, за да предприемат действия срещу терористични организации, смята кандидат-президентът. 


И Тръмп се изказва в предизборната си кампания за прекратяване на „безкрайните войни“. В четвъртък той обяви намаляване на броя на американските войски в Афганистан и Иран.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още