IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се спира на дипломат от кариерата за държавен секретар

Това по всяка вероятност ще е неговият дългогодишен приближен Антъни Блинкен, съобщават източници

08:59 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Антъни Блинкен. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg L.P.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън започва постепенно да изпълнява предизборното си обещание да възстанови страната като активен участник на световната международна сцена с избора на двама дипломати от кариерата за ключови постове. Това се случва на фона на продължаващия отказ от страна на настоящия държавен глава Доналд Тръмп да признае резултатите от вота.

Байдън ще назначи Антъни Блинкен за държавен секретар и Линда Томас-Грийнфилд за посланик в ООН, залагайки на кадри с опит в международната политика.

Блинкен може да бъде назначен на поста още във вторник, съобщават източници на Ройтерс.

Неговото назначаване ще вкара още един дългогодишен приближен на Байдън в новата администрация. Този избор ще означава и че друг ветеран на външната политика – Джейк Съливан, ще бъде водещ кандидат за поста съветник по националната сигурност, посочват още източниците.

Постът на държавен секретар се смята за един от най-престижните в кабинета и като първи дипломат на САЩ Блинкен ще участва в срещи с международни лидери навсякъде по света.

Длъжността на съветник по националната сигурност пък е една от най-ключовите и най-влиятелните в Белия дом. Под нейния надзор са десетки експерти от военни дипломатични и разузнавателни служби, които разработват американската външна и военна политика.

По време на предизборната кампания Байдън многократно критикува изолираната външна политика на Тръмп и обеща, че ще се опита да заздрави отново връзките с НАТО и други международни организации. Той също така обеща страната му да се включи отново в Парижкото споразумение за климата, Световната здравна организация и по възможност Иранското ядрено споразумение.

През октомври Байдън формулира така виждането си за външната политика на Тръмп: „Америка на първо място направи Америка сама“.

Антъни Блинкен е дългогодишен приближен на Байдън, който е бил вторият човек в Държавния департамент и заместник на съветника по националната сигурност при управлението на Барак Обама.

Томас-Грийнфилд е била помощник-държавен секретар по въпросите за Африка в администрацията на Обама, като с избора ѝ за ООН Байдън цели да възстанови доверието, съобщава Axios.

Джейк Съливан бе съветник по националната сигурност по времето на Обама и също така заместник-началник на кабинета на държавния секретар Хилари Клинтън.

Рон Клайн, който по-рано бе обявен за началник на кабинета на Байдън, заяви, че първите имена от бъдещия кабинет ще бъдат обявени най-рано във вторник.

Миналата седмица бъдещият държавен глава съобщи, че вече се е спрял на финансов министър. По всяка вероятност това ще е бившият гуверньор на Федералния резерв Джанет Йелън, смятат запознати в политическите и финансови среди.

Говорител на Байдън отказа коментар по въпроса.

В изказването си Клайн призова администрацията на сегашния президент – най-вече федералната Служба за общи услуги – да признае победата на Байдън, за да могат да бъдат отпуснати средства за преходния процес.

Смяната на властта трябва да се случи на 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още