IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън разпореди по-бързи проверки и издаване на чекове за помощи

Американският президент се надява да надхвърли целта си за 100 млн. ваксинирани за първите му 100 дни на поста

09:08 | 23.01.21 г.
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди по-бързото издаване на чекове от пандемичните стимули на нуждаещи се семейства и увеличение на хранителните помощи за деца, които разчитат на храненето в училище, предава Ройтерс.

Решението е част от усилията на новия американски президент да облекчи тежестта на американците, докато Конгресът преговаря за предложения от него пакет икономически стимули на стойност 1,9 трлн. долара.

Байдън иска от Министерството на финансите да обмисли предприемането на стъпки за разширяване и подобряване на проверките, например чрез създаване на онлайн инструменти за искане на плащания. Той иска и гаранции, че помощи ще получават хора, които са отказали предложена им от органите на Министерството на труда работа, която застрашава здравето им.

Обезщетенията за безработица се управляват до голяма степен от щатите, които определят свои собствени изисквания, и не е ясно как федералната агенция ще приложи тази директива в сила.

В началните дни на управлението си Байдън подчертава, че правителството трябва спешно да се справи с коронавирусната криза, след като предшественикът му Доналд Тръмп до голяма степен я пренебрегна.

Повече от 400 000 американци са починали от вируса и са загубени милиони работни места.

Байдън коментира при подписването на двете изпълнителни заповеди, че неговият пакет стимули за справяне с икономическите ефекти от пандемията има подкрепата на бизнеса, хората, Уолстрийт и Мейн Стрийт.

Републиканските депутати поставят под въпрос стойността на помощта и отделното инвестиционно предложение за инфраструктура, проекти за зелена енергия, образование и изследвания. По-рано в петък директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз заяви, че ще говори с депутатите в неделя, за да настоява за бързо решение.

Основният стълб в плана на Байдън е значителното увеличаване на броя на хората, които са ваксинирани срещу новия коронавирус. През декември Байдън си постави за цел 100 млн. ваксинации през първите му 100 дни на поста. В петък той коментира за евентуално надвишаване на тази цел.

Американските центрове за контрол на заболяванията съобщиха, че към петък са осъществили 19,1 млн. ваксинации.

В ранен тест дали републиканците ще подкрепят плановете на демократа Байдън за облекчаване на коронавирусната криза, инвестиции в инфраструктура и увеличаване на данъците, финансовата комисия на Сената на САЩ гласува единодушно, за да одобри Джанет Йелън за министър на финансите. Това проправя пътя за нейното окончателно утвърждение на поста.

Надеждите на Байдън за бързи действия по законодателния му дневен ред и назначенията в кабинета се усложняват от очаквания процес по импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Сената през следващата седмица и двупартийните разправии в равномерно разделения Сенат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още