IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън номинира трима нови за членове на Фед

Сара Блум Раскин, Лайза Кук и Филип Джеферсън може да влязат в Борда на директорите на американската централна банка

20:42 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън номинира днес трима нови членове на борда на директорите на Управлението за федерален резерв (Фед), предаде Bloomberg.

Номинирани за място в седемчленния борд са Сара Блум Раскин, бивш служител във Фед и министерството на финансите, Лайза Кук, първата афроамериканка, която ще стане член на борда на Фед, и Филип Джеферсън, икономист, бивш експерт към Фед и декан на "Дейвидсън колидж" към университета на Северна Каролина.

Номинациите трябва да бъдат потвърдени от Сената. Ако всички посочени бъдат одобрени, разнообразието във Фед сериозно ще се засили. Кук и Джеферсън ще бъдат една четвъртият и петия афроамериканци в 108-годишната история на Фед, а освен това за пръв път мнозинство в борда на директорите ще имат жените.

"Тази група ще донесе на Федералния резерв така необходимите експертни познания, преценка и лидерство, като същевременно ще внесе в Съвета на управителите невиждано досега разнообразие от мисли и гледни точки", заяви Байдън в изявление в петък.

Изследванията на Джеферсън са фокусирани върху пазарите на труда и бедността, включително и труд от 2008 г., който разглежда икономическата нестабилност, пред която са изправени афроамериканските семейства и домакинствата, ръководени от жени, и връзката ѝ с намаляващата нестабилност на икономическото производство. През 2005 г. той анализира разходите и ползите от политиките, които насърчават „икономиката на високото налягане", за да стимулират по-стегнатите пазари на труда.

Кук произхожда от семейство на активисти за граждански права. Чичо ѝ е приятел и съученик на Мартин Лутър Кинг-младши в Morehouse College в Атланта. Един от братовчедите ѝ е протестирал с д-р Кинг през 60-те години на миналия век и е сред първите чернокожи студенти, записали се в юридическия факултет на Университета на Северна Каролина.

Преди да защити докторската си степен, Кук е била научен сътрудник в Brookings Institution на Алис Ривлин, която по-късно е заместник-председател на Фед.

Докторската ѝ дисертация е посветена на слабото развитие на руската банкова система след разпадането на Съветския съюз, което тя обяснява със слабите права на собственост.

Кук изрази подкрепа за програмите от икономическата програма на Байдън по време на конференция на Фед на 8 ноември, посветена на половете и икономиката. Помолена в рамките на панела да посочи три политики, които биха били най-ефективни за справяне с дискриминацията и липсата на възможности, Кук посочи подкрепата за грижите за децата и възрастните хора, платения семеен отпуск и инфраструктурата. Всички те са включени или в големия инфраструктурен пакет, който беше приет през 2021 г., или в законодателството за социалните разходи и климата, което беше прието от Камарата на представителите и е в застой в Сената.

„Твърдя, че това, което правим по отношение на инфраструктурата, независимо дали говорим за законопроект едно или законопроект две, мисля, че ще бъде изключително важно те да бъдат въведени", каза Кук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още