IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Доналд Тръмп е първият президент расист

Направил съм за чернокожите американци повече от когото и да е било, бе отговорът на държавния глава

09:48 | 23.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Джо Байдън, който вероятно ще бъде кандидатът на Демократическата партия в САЩ за президент, нарече сегашния държавен глава Доналд Тръмп първият президент расист. Коментарът му обаче пренебрегва десетките други американски държавни глави, които в миналото са притежавали роби, както и други, които са имали расистки виждания и политики.

По време на виртуално събитие на синдиката на служителите в сектора на услугите Байдън разкритикува своя опонент за това, че нарича коронавируса „китайски вирус“. Според бившия вицепрезидент начинът, по който Тръмп общува с хора на база техния цвят на кожата и произход е „абсолютно отвратителен“.

„Никой действащ президент не го е правил“, каза Байдън, цитиран от Bloomberg. „Никога, никога, никога. Никой президент републиканец не го е правил. Никой президент демократ. Имаме расисти и те съществуват, те са се опитвали да бъдат избрани за президент. Той е първият, който го направи“, допълни бившият вицепрезидент.

Байдън често обвинява Тръмп в расизъм, но неговият коментар, че той е първият такъв президент, предизвика вълна от несъгласие в социалните мрежи и не само. Потребители припомнят, че 12 президенти в историята на САЩ са имали роби, а други, като Уудроу Уилсън, са били открити расисти.

Тръмп и неговата кампания разкритикуваха определението на Байдън, като президентът похвали усилията на своята администрация в съдебната реформа и ръста на заетостта.

„Направил съм за чернокожите американци повече от когото и да е било с изключение може би на Ейбрахам Линкълн“, каза Тръмп по време на пресконференция в сряда. „Никой дори не е бил толкова близо“, допълни той.

Междувременно стана ясно, че бившият държавен глава Барак Обама ще е домакин на виртуално събитие за набиране на средства за кампанията на Байдън на 28 юли. Цената на билетите за събитието, в което ще участва и актьорът Джордж Клуни, варират от 500 долара до 250 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хаха, убеден съм че все някой от първите е бил поне малко расист. тогава е било нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ratten
преди 3 години
нормалните са малцинство. таргет са ненормалните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дъртия Джо, ако искаш някакви нормални избиратели да гласуват за теб, въздържай се от тия глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още