IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Блинкен е новият държавен секретар на САЩ

Номинацията бе приета от Сената с 78 на 22 гласа във вторник

21:21 | 26.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Антъни Блинкен. Снимка:&nbsp;Alex Edelman/AFP/Bloomberg</em></p>

Антъни Блинкен. Снимка: Alex Edelman/AFP/Bloomberg

Американският сенат потвърди кандидатурата на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ. С това на един от най-дългогодишните приближени на президента Джо Байдън бе дадена задачата да върне позициите на САЩ на международната сцена, съобщава Bloomberg.

Номинацията на Блинкен, който е бивш заместник-държавен секретар и част от хората на Байдън в сенатската Комисия по външни работи, бе приета с 78 на 22 гласа във вторник. Той бе поредният представител от екипа по национална сигурност на новия президент, след като кандидатурите на новия директор на националното разузнаване Аврил Хейнс и министърът на отбраната Лойд Остин бяха потвърдени.

„Американското лидерство все още има значение“ , каза Блинкън на изслушването си в сенатската комисия по външните работи, цитиран от БТА.

Блинкен ще е изправен пред редица предизвикателства още от първия си ден на поста. Той ще трябва да навигира плановете за подновяване на иранското ядрено споразумение. Той ще трябва и да търси новини начини за справяне с Русия и Китай, който остават едни от основните предизвикателства за американската външна политика.

В по-общ план той ще трябва да убеди останалата част от света, че американската външна политика няма да променя курса си всеки път щом се смени властта във Вашингтон. Това ще е трудна задача, имайки предвид, че новата администрация на Джо Байдън си постави за задача да промени голяма част от инциативите от ерата Тръмп – от замразяване на плановете за строеж на газопровод с Канада до оказване на натиск върху Израел за контрола на Западния бряг и преосмислянето на подкрепата си за популистки лидери като Виктор Орбан в Унгария.

Блинкен прекара шестгодишен мандат в Сената като един от най-добрите помощници на Байдън. Подобно на много от най-близките съветници на Байдън, първата работа на Блинкен с бъдещия президент е на Капитолийския хълм. Той започва да работи за Байдън през 2002 г. като директор от Демократическата партия на комисията по външни отношения. Байдън беше старши демократ в комисията от 1997 г. до 2009 г., когато стана вицепрезидент.

По отношение на връзката с Европа Блинкен е един от най-твърдо вярващите в трансатлантическия съюз.Той определи Европа като „жизненоважен партньор“ и отхвърли плановете на администрацията на Тръмп да изведе американските войски от Германия като „глупаво, злобно и стратегически губещо. Това отслабва НАТО, помага на Владимир Путин и вреди на Германия, най-важния ни съюзник в Европа“, коментира той.

По всеки основен външнополитически въпрос - тероризъм, климат, пандемии, търговия, Китай, ядрената сделка с Иран, той повтаря едно и също: САЩ трябва да работят със своите съюзници и в рамките на международни договори и организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
petsto
преди 3 години
Всеки, който не върви по гайдата на Кремъл е русофоб. Да се дава такова определение за лидер на суверенна държава е смешно, за да не кажа - трагично, за интелектуалния потенциал на автора...Но от *** - толкова!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
petsto
преди 3 години
Бла... Бла... Бла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Браво! Добър избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Въпреки, че тоя на картинката е върл русофоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха по телефона за пръв път след като американския държавен глава встъпи в длъжност. Разговорът се е състоял по инициатива на Байдън,....Който има зор, той търси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още