IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антитръстовият орган на САЩ одобри сделката за Allergan

Купувачът на компанията - фармацевтичната група AbbVie Inc., вече очаква решение само на Ирландския висш съд

16:39 | 06.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eisen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Фармацевтичният гигант AbbVie Inc. е спечелил одобрението на американските антитръстови органи за придобиването на производителя на ботокс Allergan Plc, съобщава Bloomberg.

Така компанията разчиства и последното препятствие пред сделката за 63 млрд. долара, посочва информационната агенция.

Федералната комисия по търговия обяви, че е подписала сделката, след като компаниите се съгласиха да решат проблемите с конкуренцията, като продадоха два продукта на Nestle SA и прехвърлиха на AstraZeneca Plc правата за медикамент за лечение на болест на Крон, който в момента се разработва.

Тримата републиканци от Комисията са подкрепили сделката, а двамата демократи са гласували против.

Един от демократите, комисар Рохит Чопра, определи решението на мнозинството като „рискована хазартна игра“. Според него Nestle не може да  възстанови конкуренцията, защото швейцарската компания оперира предимно  в бизнеса с опаковани храни.

Миналия юни AbbVie обяви, че купува Allergan в една от най-големите фармацевтични сделки за годината.

Allergan предоставя на AbbVie набор от продукти, за да диверсифицира приходите си от Humira – най-продаваното лекарство в света, което се прилага при ревматоиден артрит и други заболявания и което се сблъсква с все по-голяма конкуренция.

Официалното одобрение на Федералната комисия по търговия се очакваше, след като двете компании обявиха през март, че са се споразумели с институцията. Сделката вече спечели антитръстово одобрение в Европейския съюз, Китай и Бразилия. Чака се само одобрение от Ирландския висш съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още