IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари започват сесията с ръст благодарение на Netflix*

Компанията за стрийминг на видео обяви най-голямото увеличение на цените на месечните си абонати, откакто пусна услугата си преди повече от десет години

18:22 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси започват сесията с ръст, а Netflix поведе повишенията при акциите на технологичните компании след новината, че ще увеличи цените на месечните си абонаменти, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скача с 4,09 пункта и достига ниво от 23 913,93 пункта, а Microsoft се представя най-добре. Широкият измерител S&P 500 добавя 0,48% към стойността си до равнище от 2596,35 пункта, тласкан от секторите на комуникационните услуги и информационните технологии. Технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 1,37% до ниво от 6629,44 пункта.

Книжата на Netflix поскъпват с 6%, след като компанията обяви, че ще повиши цените за месечните си абонати с 13 до 18%. Това ще бъде най-голямото увеличение на цените от компанията, откакто тя пусна услугата си за стрийминг на видео преди повече от десет години.

Цената на акциите на Facebook, Amazon, Apple и Alphabet скача с по над 1%. Секторът на комуникационните услуги в S&P 500 добавя 1,4% към стойността си, а технологичният сектор отбелязва ръст от 1,1%.

В същото време Националната комисия за развитие и реформи на Китай съобщи, че ще цели да постигне „добър старт“ за икономиката през първото тримесечие, като увеличи надеждите за нови икономически стимули.
Отделно от това китайският премиер Ли Къцян заяви, че правителството ще се стреми да създаде условия за изпълнение на икономическите цели през 2019 г., съобщи Ройтерс, като се позова на китайската държавна телевизия.

Индексите в Европа и Азия отбелязаха предимно ръстове на фона на надеждите, че Китай ще въведе повече мерки в подкрепа на отслабващата си икономика. Публикуваните по-рано тази седмица данни показаха, че китайският внос и износ са намалели рязко през декември, докато търговският излишък на страната със САЩ е достигнал рекордно равнище.

Ръстовете на американските индекси обаче бяха ограничени, а книжата на J.P. Morgan Chase поевтиняха с 1,1%, след като компанията обяви по-ниска от очакваната печалба през четвъртото тримесечие. Това се случва за първи път от 15 тримесечия. Банката обяви и приходи от търговия с фиксирана доходност, които разочароваха анализаторите. Резултатите на J.P. Morgan идват, след като Citigroup обяви печалба през четвъртото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите. Банката също обяви по-слаби от очакванията приходи от търговия с фиксирана доходност.

В същото време Wells Fargo отчете печалба, която надмина очакванията. Приходите ѝ обаче не отговориха на прогнозите. Други банки, сред които Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley също трябва да обявят резултатите си за тримесечието по-късно тази седмица.

Инвеститорите влязоха плахо в сезона на отчетите, след като големите разпродажби през декември накараха анализаторите да намалят очакванията си за приходите им за предходното тримесечие и 2019 г.

До момента само 4,75% от компаниите, включени в S&P 500, са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие. От тях 98,5% са надхвърлили очакванията, но безпокойството за приходите беше донякъде успокоено на фона на положителните новини от Netflix и Китай.

Трейдърите ще обърнат значително внимание и на политическите развития във Великобритания. Британските депутати се събират за ключов вот относно сделката за Brexit на Тереза Мей тази вечер.

Инвеститорите очакват поражение за правителството, но искат да видят маржа на поражението, за да преценят доколко негативни ще са последиците за плана на Великобритания да се оттегли от Европейския съюз или за лидерството на Мей.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа леко се повишава до ниво от съответно 2,708% и 3,05%.

На валутните пазари еврото поевтинява спрямо долара с 0,33% до 1,1434 долара за евро, след като данни показаха, че германската икономика се е забавила през 2018 г., засилвайки опасенията от по-широк спад в Европа. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нараства с 0,24% до 95,84 пункта. Паундът поевтинява спрямо долара с 0,39% до 1,2813 долара за паунд преди гласуването на сделката на Тереза Мей за Brexit от британския парламент, но остава близо до двумесечния връх от 1,2930 долара за паунд, достигнат в понеделник.

На стоковите пазари цената на петрола нараства, въпреки че влошаващите се прогнози за икономиката скоро може да натежат върху ръста на търсенето на гориво.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, добавят 1,14 долара към стойността си до 60,13 долара за барел, след като в понеделник поевтиняха с над 2%. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,08 долара до 51,59 долара за барел.

Американските фючърси върху златото нарастват с 0,05% до 1292 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,24 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още