IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании изкупуват обратно своите акции с рекордни темпове

Компаниите от S&P 500 са изкупили 150 млрд. долара собствени акции през първото тримесечие

21:18 | 10.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските компании изкупуват обратно своите акции с рекордни темпове, осигурявайки си подкрепа по време на труден момент за фондовия пазар, когато много инвеститори се втурнаха към изходите, пише The Wall Street Journal.

Компаниите от S&P 500, които са отчели финансовите си резултати за първите три месеца на 2018 г., са изкупили 150 млрд. долара собствени акции през първото тримесечие. Към момента са се отчели около 80% от компаниите в състава на S&P 500.

Това е напът да се превърне в най-голямата сума за тримесечие от 1998 г. Резултатът е подхранван отчасти и от новия данъчен закон, който освобождава пари в брой и насърчава компаниите да върнат средствата, държани в чужбина.

Компаниите с по-високи парични наличности също бързо увеличават дивидентите си. Фирмите от S&P 500 се очаква да върнат почти 3 трлн. долара на акционерите за 12-те месеца до март чрез дивидентите и изкупуванията.

„Причината тези компании да купуват акциите си е, че са достатъчно умни, за да знаят, че това е по-добре за тях, отколкото всичко останало“, коментира Чарли Мънър, заместник-председател на Berkshire Hathaway Inc. на годишната среща на компанията миналата седмица.

Ранните признаци сочат, че обратното изкупуване на акции е било ефективно, дори и в годината, през която те бяха тествани от несигурност по отношение на световната търговия, движението на лихвените проценти и регулациите около технологичната индустрия. От 20-те компании в S&P 500, които са похарчили най-много за обратното изкупуване през първото тримесечие, почти три четвърти са надминали по ръст индекса към този момент на годината. Групата е нараснала средно с 4,1% през 2018 г. в сравнение с ръста от 0,9% за S&P 500.

Apple, най-голямата американска компания по пазарна стойност, заяви миналата седмица, че ще започне програма за обратно изкупуване на стойност 100 млрд. долара. На следващия ден акциите й скочиха с 4,4% и с 13% за цялата седмица, отбелязвайки най-голямото си седмично увеличение след октомври 2011 г.

Увеличаването на обратното изкупуване през тази година е от решаващо значение за компенсиране на отлива на инвестициина фондовите борси. Инвеститорите изтеглиха 29,4 млрд. долара от фондовете, търгувани на борсата, и взаимните фондове върху американски акции през първото тримесечие на 2018 г., което е най-високото ниво за тримесечен период от 2016 г. насам, според доклад на Bank of America Merrill Lynch, цитиращ данните на EPFR Global.

S&P 500 отбелязва скромно движение нагоре за годината. И все пак много анализатори смятат, че големите индекси щяха да понасят загуби без подкрепата на обратното изкупуване.

Сега с новите данъчни стимули обратното изкупуване на акции отново се засилва. Данъчната реформа на президента Доналд Тръмп, въведена в края на миналата година, има за цел да насърчи компаниите да върнат в страната повече от 2 трлн. долара от чужбина.

Въпреки че тази сума може да бъде използвана за много неща, ранните признаци показват, че голяма част от тях се връщат към акционерите. Goldman Sachs очаква разходите на компаниите от S&P 500 за обратно изкупуване и дивиденти да нараснат с 22% до 1,2 трлн. през 2018 г., надхвърляйки очакваното увеличение на капиталовите разходи и тези за научноизследователска и развойна дейност през 2018 г.

Обратното изкупуване на акции има своите критици. Някои анализатори твърдят, че разходите за обратни изкупувания могат да бъдат за сметка на разходите за научни изследвания и разработки или подобряване на оборудването - неща, които според тях са най-важни за растежа в дългосрочен план.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 24 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
" А още по-тарикатско ще е целият свят да ги наблюдава докато са сами на борсите , как "просперират". "Баце, недей тъй, не е евроатлантическо! Е от Лондон едни навлеци често ме търсят да 'инвестирам'... Нямат си на идея какви са кухи *** (доказуемо), м'а на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
" Причината тези компании да купуват акциите си е, че са достатъчно умни, за да знаят, че това е по-добре за тях, отколкото всичко останало По умни ще са ако ги купуват не на тройна ами на 6торна цена , но първо трябва да се потрудят да ги докарат до там , теглейки заеми и неплащайки данъци . А още по-тарикатско ще е целият свят да ги наблюдава докато са сами на борсите , как "просперират".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още