IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси не успяха да преодолеят спада от последните седмици

Сесията протече с големи колебания, а индексите не намериха единна посока

23:16 | 16.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси имаха колеблива сесия и не намериха единна посока. Те не успяха да се възстановят от  слабата търговия от миналата седмица, докато инвеститорите се вълнуват от потенциалната рецесия в САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши деня с 26,76 пункта повишение, или 0,08%, до 32 223,42 пункта, въпреки че по-рано през деня спадна с 0,83%. Широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,39% до 4008,01 пункта. По-рано той потъна с 0,99%. Технологичният Nasdaq Composite пък се раздели с 1,2% до 11 662,79 пункта.

Индексите имаха тежка седмица, в която притесненията за растежа на американската икономика, повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв и ускоряващата се инфлация попариха пазарното настроение. В петък Dow записа 7-седмична серия на червено – най-дългият такъв период от 2001 г. S&P 500 спадна за шеста поредна седмица – нещо, което не се е случвало от 2011 г. насам.

Dow и S&P 500 са съответно с 12,3% и 16,3% под историческите рекорди, които достигнаха през януари. Nasdaq стъпва на меча територия със своите над 27% понижение спрямо рекорда си от ноември.

Технологичният сектор не беше сред печелившите днес. Няколко компании за облачни услуги, включително Datadog, Cloudfare и Atlassian записаха спадове – съответно с 11%, 14% и 7%. Междувременно цената на акциите на Tesla се сви с 6 на сто.      

Енергийният сектор поведе ръстовете в S&P 500, като нарасна с повече от 3%. Най-добре представилата се енергийна компания се оказа Occidental Petroleum, чиито акции повишиха стойността си с повече от 6%. Междувременно Marathon Oil напредна с 4,2% на борсата. Тези повишения бяха записани, след като цените на петрола нараснаха с 3%, залагайки, че Китай ще може да се възстанови от забавянето на икономиката си, причинено от блокадите заради коронавируса.

Сред добре представилите се днес са и акциите на компаниите от здравния сектор. Книжата на Eli Lilly повишиха цената си с 4%, след като медикаментът Mounjaro беше одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ за лекуване на диабет тип 2. Лекарството е разглеждано за потенциално ползване при хора със затлъстяване и наднормено тегло. От своя страна, цената на акциите на Pfizer нарасна с 1,4%, а тази на AbbVie – с 1,3%.

Стойността на книжата на Spirit Airlines скочи с 12 на сто, след като JetBlue обяви, че е отправила оферта за придобиването на авиокомпанията за 30 долара на акция. Цената на акциите на Caravana се повиши с 5%, тъй като компанията за стари коли обяви, че очаква значителна основна печалба за 2023 г. и очерта планове за свиване на разходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още