IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският министър на търговията е убеден, че митата срещу Китай действат

От друга страна държавният секретар на САЩ Майк Помпейо разкритикува действията на Китай срещу мюсюлманите в страната, определяйки ги като антихуманни

09:45 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Митата, наложени от САЩ върху вносните китайски стоки, принуждават Пекин да обърне внимание на темите, които притесняват Вашингтон, заяви пред Ройтерс американският министър на търговията Уилбър Рос.

Според Рос САЩ биха предпочели да не налагат мита, но министърът подчерта, че чрез този метод администрацията на президента Доналд Тръмп е успяла да принуди Пекин да действа.

Търговската война между двете най-големи икономики в глобален мащаб продължава да оказва негативен натиск върху икономическия растеж и да предизвика турболенция на финансовите пазари.

"Ние не обичаме митата. Всъщност бихме предпочели да не ги използваме, но след години дискусии и бездействие, налозите най-накрая принудиха Китай да обърне внимание на нашите притеснения", посочи Рос на събитие, организирано от Американската търговска камара в Австралия. 

„Можехме да постигнем сделка още преди две години и половина, без да преминаваме през целия този процес „око за око, зъб за зъб“ по отношение на митата“, категоричен бе Рос.

Американски и китайски представители ще се срещнат днес във Вашингтон, като се очаква да проведат двудневни разговори за постигане на напредък в търговските преговори, като се опитат да прекратят продължаващата икономическа ескалация между двете страни.

Вашингтон се закани, ако не бъде постигнат значителен напредък в преговорите, да увеличи митата върху китайските стоки на стойност 250 млрд. долара от 25% на 30% следващия вторник.

Ще бъдат обсъдени американските искания Китай да подобри защитата на американската интелектуална собственост, да прекрати киберкражбите и принудителния трансфер на технологии на китайски компании, да ограничи индустриалните субсидии и да увеличи достъпа на американските компании до китайските пазари.

Рос подчерта, че най-трудният проблем за решаване при търговските преговори с Китай е гарантирането, че условията на споразумението ще бъдат спазени.

„Търговските споразумения в исторически план са били много слаби по отношение на прилагането им“, заяви министърът. „Като се има предвид големината и сложността на промените, от които се нуждаем, прилагането се превръща в изключително критичен компонент на всяко споразумение, което правим“, добави още той.

В същото време, в интервю за  PBS, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че китайското отношение към мюсюлманите, в това число и към уйгурите, които живеят в Северозападен Китай, е „сериозно нарушение на човешките права“ и Вашингтон ще продължи да засяга този проблем.

На въпрос дали китайският президент Си Дзинпин е отговорен за това поведение, Помпейо отговори: „Си Дзинпин ръководи страната, точно както лидерът на танков взвод, малък бизнес или страна е отговорна за нещата, които се случват под неговото ръководство“.

Наказвайки Пекин за отношението си към мюсюлманските малцинства, правителството на САЩ тази седмица разшири търговския си черен списък, за да включи някои от най-добрите стартъпи за изкуствен интелект в Китай и обяви визови ограничения за китайското правителство и служители на Комунистическата партия, които Вашингтон смята, че са отговорни за задържането или злоупотребата с мюсюлманските малцинства в Синдзян-уйгурски автономен регион.

От своя страна Китай отрича всякакво малтретиране на уйгурите.

Китайското посолство във Вашингтон разкритикува визовата блокада и заяви, че обвиненията на САЩ за нарушаване на човешките права са „измислени предлози“ за намеса в делата на Китай.

Най-голямата азиатска икономика, която е въвлечена в 15-месечна търговска война със САЩ, също смята, че подкрепата на Вашингтон към демократичните протести в Хонконг пречи на нейния суверенитет.

„Ще продължим да говорим за тези нарушения на човешките права“, категоричен е Помпейо. „Както каза президентът в друг контекст относно Хонконг, ние искаме да гарантираме, че тези въпроси се решават по хуманен начин“, добави още той.

Попитан за нарастващия спор около туита на мениджър на отбор от американската Национална баскетболна асоциация (NBA), подкрепящ протестите в Хонконг, Помпейо заяви, че американските компании „отварят очи“ за рисковете от действията на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още