IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатът на Тръмп Джулиани притиска Киев заради Байдън

Разпространен от CNN аудиозапис показва как личният адвокат на Доналд Тръмп се е опитал да инициира разследване срещу Байдън в Украйна

08:45 | 08.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;EPA/JIM LO SCALZO</em></p>

Снимка:  EPA/JIM LO SCALZO

Разговорът през юли 2019 г. продължава около 40 минути. Участници са Руди Джулиани, личен адвокат на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, американският дипломат Курт Уолкър и Андрей Йермак, един от най-важните съветници на украинския президент Володимир Зеленски.

А верният на Тръмп Джулиани продължава да се връща към една и съща тема: възможни разследвания в Украйна срещу Джо Байдън. Сега CNN оценява запис на разговора. Според телевизионния оператор Джулиани няколко пъти се опитва да засили натиска. В един момент той казва: „Всичко, от което се нуждаем, е президентът Зеленски да каже:„ Ще използвам честен следовател, за да изкопае доказателствата, които вече съществуват. „Има ли още нещо, което говори за участие през 2016 г.?  И тогава това нещо с Байдън трябва да бъде проследено докрай“.

Някой в Украйна трябва да вземе това насериозно, добавя той след това. И предполага, че евентуалните разследвания могат да имат положителен ефект върху дипломатическите отношения между двете страни.

Зад усилията на Джулиани се крие твърдението на лагера на Тръмп, че силите в Украйна са се опитали да навредят на Тръмп преди изборите през 2016 г. Няма доказателства за тази конспиративна теория. Очевидно Джулиани, както се чува в настоящия откъс, опитва енергично да инициира разследване и поставя Байдън в лоша светлина. Официалното разследване би дало на неоснователните твърдения поне отчасти известна легитимност.

Разговорът може да се разглежда и като предшественик на телефонния разговор на 25 юли между Тръмп и Зеленски. В него Тръмп неколкократно е помолил украинския си колега да работи с неговия адвокат Джулиани за започване на разследване срещу сина на Джо Байдън Хънтър. Синът на бившия вицепрезидент на САЩ работеше временно за украинска компания.

Разследващите в САЩ продължават да задават въпроси на Джулиани

По-късно беше разкрито, че Тръмп е спрял изплащанията на помощ от страна на САЩ към Украйна, за да получи инкриминиращ материал за Байдън от Киев. Очевидно той се е надявал, че това ще му даде предимство на изборите през 2020 г. Разговорът беше една от причините за първата процедура по импийчмънт срещу Тръмп, в която президентът бе оправдан с гласовете на своята партия.

Наскоро Джулиани отново попадна във фокуса на американските разследващи. Наред с други неща те се занимават с пътуването му до Европа през декември 2019 г., по време на което, според New York Times, той се е срещнал с няколко представители на украинските власти. Въпросът е дали минали и настоящи служители от Украйна са се намесили в президентските избори през 2020 г. в САЩ - и каква роля би могъл да играе Джулиани в този процес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още